Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Над 200 хил. опаковки за рециклиране събраха за два месеца клиентите на Lidl във Варна


d:istinkt


Над 200 хил. опаковки за рециклиране събраха за два месеца клиентите на Lidl във Варна

Над 200 хиляди пластмасови бутилки и кенове са събрани за два месеца в автомата за обратно приемане на опаковки в магазина на Lidl във Варна. Впечатляващ остава и резултатът от кампанията в Провадия. Предадените опаковки там са повече от 53 хиляди, а градът е с население малко над 20 хил. души.

 

Над 1,1 млн. пък са вече събраните пластмасови бутилки и кенове в страната, което показва, че два месеца след старта на пилотния проект на веригата интересът сред потребителите продължава да расте. Само за предходната седмица събраните опаковки в национален мащаб са над 70% от цялото количество за месец април.

 

Високата ангажираност на потребителите се потвърждава и от данните  на компанията, които показват, че количествата в някои от автоматите в страната достигат до 5000 опаковки на ден, което е много близо до тези, които постигат най-натоварените машини в държави с вече работещи депозитни системи – около 6000 дневно.

 

Най-много опаковки за рециклиране до момента – над 213 000, са предадени в София, където магазините с автомати са два, всеки с по два автомата. Варненци не отстъпват на столицата и само с един магазин за същия период са събрали над 200 000 кенчета и бутилки. Следват Добрич (над 161 000), Пловдив (над 144 000) и Габрово (над 126 000). 

 

Събраните за тези два месеца близо 27 тона бутилки ще бъдат предадени на българска рециклираща компания, а рециклираният материал ще бъде използван в страната за производството на нови бутилки. Материалът е достатъчен за производството на  повече от 6 млн. бутилки за вода 0,5l с 30% съдържание на рециклат (rPET)*. Така ще се реализира кръговият модел „от бутилка в бутилка“, благодарение на който се намалява използването на нова пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините. 

 

Пилотният проект за обратно приемане на еднократни опаковки от напитки на Lidl стартира в края на март. Автомати бяха поставени в 10 магазина в София, Варна, Пловдив, Добрич, Габрово, Монтана, Провадия, Троян и Балчик.

 

Пълните условия на инициативата и списък с магазините на Lidl, в които има автомати за връщане на PET бутилки и кенове, са публикувани тук: www.lidl.bg/reload

***

 

*Според Европейска директива EC 2019/904 всяка страна членка трябва да изпълни конкретни цели по отношение на разделното събиране на пластмасови бутилки – 77% събиране до 2025 г. и 90% до 2029 г. от пуснатите на пазара количества на година, а  от 2025 г. всички новопроизведени бутилки от PET (полиетилен терафталат) трябва да съдържат минимум  25% рециклирана пластмаса. От 2030 г. този процент нараства на 30%.

Обратно към всички новини от агенциите