Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Samsung България дава началото на второто издание на конкурса Solve for Tomorrow


Proximity


Samsung България дава началото на второто издание на конкурса  Solve for Tomorrow

От 31 май до 2 октомври ученици от 2. – 12. клас ще имат възможност да предложат решения на проблеми, които виждат в общността 

 

Samsung България дава началото на второто издание на конкурса Solve for Tomorrow. Инициативата е част от програмите за корпоративна социална отговорност на компанията и има за цел да търси иновативни решения за справяне с проблеми в общността чрез прилагане на STEM умения и дизайн мислене. От тази година конкурсът дава възможност участие да вземат отбори на ученици от 2 до 12 клас, разпределени в три възрастови групи: 2. – 4. клас, 5. – 8. клас и 9. – 12. клас. Задължително условие е всеки отбор да се ръководи от учител.

Кандидатстването в конкурса Solve for Tomorrow България става с идея за иновативно технологично решение в една от три основни категории: „Устойчивост“, „Справедливост и социално включване“ и „Образование“. За възрастовата група 9. – 12. клас e предвидена е и специална категория „Дигитално бъдеще“ за идея, в която са приложени напреднали дигитални технологии/продукти на Samsung, независимо в коя от другите три основни категории. 

Учениците от 9. – 12. клас кандидатстват с идея и базов прототип. Класираните полуфиналисти преминават през менторска програма и ще се състезават на финалното събитие в София. Победителят се определя от жури, а отборът, събрал най-много гласове от онлайн гласуването, получава наградата на публиката.

Участието на учениците от 2. – 4. клас и 5. – 8. клас е изцяло онлайн. Те кандидатстват с резюме на идеята и видео. Полуфиналистите се определят от жури, а победителят за всяка от възрастовите групи – чрез онлайн гласуване.

Регистрацията за участие в конкурса става от ръководителя на отбора на сайта https://www.solvefortomorrow.bg, където редовно се публикува цялата информация, свързана с конкурса.

 

Етапи и важни срокове за участие в конкурса за иновативни решения Solve for Tomorrow: 

1.     Първи етап – от 31.05.2023 г. до 24:00 ч. на 02.10.2023 г.

·        Кандидатстване на отборите от 9. до 12. клас

2.     Втори етап – до 06.10.2023 г. 

·        Обявяване на 9 отбора полуфиналисти от 9. до 12. клас.

3.     Трети етап – от 07.10.2023 г. до 30.11.2023 г.

·        Менторска програма за 9-те отбора полуфиналисти от 9. до 12. клас 

·        Кандидатстване на отборите от 2. до 4. клас и от 5. до 8. клас до 29.11.2023 г. 

·        Обявяване на 3 отбора полуфиналисти за всяка от двете възрастови групи на 30.11.2023 г.

4.     Четвърти етап: първата седмица на декември 2023 г.

·        Онлайн гласуване до деня преди финала

·        Провеждане на финално събитие в София и обявяване на победителите

 

Solve for Tomorrow е международна програма, част от политиката за корпоративна социална отговорност на Samsung, която започва през 2010 г. и към момента е достигнала до 2,3 милиона ученици, достигайки до 65 държави през 2023г. Благодарение на нея, учениците дават своя принос към обществото, като същевременно развиват критично мислене, лидерство и интерес към STEM умения. 

В България Solve for Tomorrow се развива от 2022 г. и освен конкурса, предоставя и безплатни обучения за учители от цялата страна по дизайн мислене. Целта им е да подпомогнат учителите в подготовката на младежите за участие в конкурса чрез прилагане на проектно базирано обучение и насърчаване на STEM уменията. Обученията се организират от фондация „Образование 5.0“, партньор на Samsung България в този проект. Информация за графика им може да бъде получена на сайта на фондацията. 

Обратно към всички новини от агенциите