Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Нов български университет на Пролетния базар на книгата


Център за книгата, Нов български университет


Нов български университет на Пролетния базар на книгата

Център за книгата представя заглавия на Нов български университет на Пролетния базар на книгата в София. На 16-тото издание участват 144 издатели и над 14 000 книги. Официалното откриване ще се състои на 29. май 2022 г. от 11.00 ч. в парка пред Националния дворец на културата. 

Изданията на Нов български университет са разположени в шатра №52 и могат да бъдат разгледани до 4 юни, когато е последният ден на най-големия базар на книга в страната. Част от книгите могат да бъдат закупени с 20 % отстъпка. Изложени са най-новите университетски заглавия, сред които: 

„Третата световна : Битката за Украйна“ от Михаил Станчев и Юрий Фелщински
Олег Калугин, бивш генерал на КГБ: Документалната книга на Станчев и Фелщински, издадена през 2015 г., завършва с думите, че главната задача на Путин си остава завладяването на Украйна. За съжаление, това твърдение, а и книгата като цяло се оказаха пророчески. В 2022 г. светът стана свидетел на военните престъпления на путинска Русия в Украйна.
Юрий Фелщински: Русия започна тази война през 2014 г., когато окупира Крим. Тогава все още не беше ясно дали това е изолиран епизод, или цялостна програма на Русия за възстановяване на Съветския съюз. Нашият възглед, на авторите на книгата, още тогава беше, че това е първа стъпка от програма на Русия за окупиране на редица държави от бившия Съветски съюз. Макар че Путин окупира Крим и някои райони на Източна Украйна, през 2014 г. той спря, направи стратегическа грешка. Войната срещу Украйна трябваше да започне с настъпление срещу Киев, именно това настъпление трябваше да бъде главният удар на Русия. Но за да стане това, първо трябваше да бъде окупирана Беларус. През 2015 г. в нашата книга написахме, че трябва да се следи внимателно какво става в Беларус. Ако Путин окупира Беларус, то това значи, че планира и удар срещу Украйна. Беларус беше завладяна през 2021 г., там се появиха руски войски и тогава стана ясно, че се готви нападение срещу Украйна.

„Държавата“ от Платон в превод от старогръцки език на Георги Гочев, научна редакция на Богдан Богданов
Повече от тридесет години след първия превод на български език, най-важното произведение на Платон излиза в нов български превод от старогръцки, снабден с подробен предговор, коментар и индекс на понятията.
Георги Гочев: Така че нека читателят, който пристъпва към прочита на Платоновата Държава, да я чете по възможност двойно. Да чете поредицата от определения, които му се дават, да харесва или да критикува симетричния свят, който му се представя, но да не изпуска и движенията в живата човешка сцена, която се разиграва пред очите му. Платон много държи на това, че философията не е догматична или кабинетна наука, а жив разговор по смисъла на общите неща, които ни вълнуват. В този разговор трябва да има последователност и ред, но за да бъде истински – трябва да има и хаос.   

„Военни аспекти на българо-френските отношения от 1878 до 1918 година“ от Георги Пеев 
Книгата запълва една празнина в историческата наука – проследяването на отношенията между Франция и България във военната сфера в периода 1878–1918 г. В хода на изследването се поставят редица нови въпроси и се подлагат на преоценка някои залегнали в българското обществено мнение становища, които са продукт повече на емоции, отколкото на реална фактология.

„Възможното добро : Да бъдем добродетелни в своето време“ от Габриеле Нисим
Книгите на Габриеле Нисим имат една особеност: те са едновременно задълбочени научни изследвания на събития, личности, социален и политически контекст и емоционално описание на човешки съдби, толкова невероятни, че изглеждат като измислени. В книгата „Възможното добро“ миналото и настоящето присъстват с мисъл, обърната към бъдещето. Сякаш авторът е следвал мисълта на Епиктет отпреди почти две хиляди години: „Помни, че не можеш да промениш миналото, че бъдещето е винаги несигурно, но можеш да действаш в сегашно време“.

„Мобилният потребител“ от Димитър Трендафилов
Книгата е опит да се проследят и анализират различните измерения на съвременната потребителска подвижност. В нея се застъпва разбирането, че правенето на маркетинг и поддържането на стабилни търговски марки в дигиталната епоха е достигнало качествено по-високо ниво. Мобилността на съвременния потребител е пътешествие във времето и пространството, непознато в историята досега: „близко“ до нас е вече практически всичко; продаването се е превърнало в процес на ангажиране и споделяне; търговските марки се оказват това, което потребителите правят със и за тях; а дизайнът във всичките му проявления, както и технологизирането на простичките взаимодействия между клиенти и компании са станали ключови „места“ за създаване и повишаване на стойност и за двете страни.

Видеа от представяния на издания на Нов български университет, организирани от Център за книгата, могат да се гледат в едноименната фейсбук страница и в ютюб канала New Bulgarian University.

Обратно към всички новини от агенциите