Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Секторът на премиалните бири расте с над 11% в обем през 2022 г.


United Partners


Секторът на премиалните бири расте с над 11% в обем през 2022 г.

Пазарът на бира в България се движи от иновации и нови вкусове

 

Въпреки растящите цени на суровините и високата инфлация, пазарът на бира в България запазва своите нива на развитие, като пивото продължава да е най-често консумираната напитка след бутилираните води. Само през изминалата година, премиалните бири в по-високия ценови клас отчитат ръст от над 11% в обем и 23% в стойност, а заедно със супер премиалните марки представляват 21% от обема на целия бирен пазар*. 

През последните години сред българските потребители се забелязва тенденцията да избират висококачествени, премиални и супер премиални продукти и доказани международни марки, дори на по-висока цена. Нараства стремежът да се инвестира в продукти, които предоставят доказано качество и изцяло оправдават разхода, направен за тях. Потребителите също така са склонни да избират марки бира, които им дават допълнителна стойност по отношение на вкусовите и сетивни изживявания и отговарят на очакванията им за високо качество, удобство и удоволствие от консумацията навън, в заведение или у дома. Премиалният сегмент всяка година увеличава своя процентен дял в обем и в стойност, отбелязвайки ръст на иначе традиционния пазар на бира у нас. 

В синхрон с нарастващия интерес към премиум продуктите, Карлсберг България представя изцяло нов облик на премиалната си бира Zatecky. Тя излиза на пазара с подобрена рецепта, по-балансиран вкус и обновен дизайн на цялото портфолио, който изтъква освежаващия вкус на пивото и висококачествения чешки хмел, който е отличителната му съставка. Zatecky впечатлява с перфектен баланс между всички свои съставки, което го превръща в освежаваща, лека и значително по-пивка бира от досегашната. Характерният хмелов аромат се дължи на популярния сорт Saaz от чешкия град Жатец – световната столица на хмела. 

Този сорт ароматен хмел се отглежда единствено в района на Жатец, но се използва от водещи пивоварни по целия свят благодарение на специфичните си качества. По своята класификация, Saaz се описва като класически „благороден” хмел, който придава на бирата подчертано билков, пикантен и земен профил. Освен това, добавя и приятна горчивина, която балансира сладостта на малца.  

Уникалността на хмела Saaz се дължи на природните условия в района на отглеждането му. Градчето Жатец се намира в северозападната част на Чехия и е изцяло защитено от планини, които създават така наречената „дъждовна сянка“. Благодарение на нея, годишното количество на валежите е само около 450 милиметра. Именно обхватът на валежите и подходящият климат са ключови за развитието на хмела, който е основният поминък и гордост на местните жители. 

Интересни факти за историята на хмела могат да бъдат проследени в едноименния музей в Жатец, където е показано развитието на хмелената индустрия. Градчето е известно с над 700-годишната си традиция в отглеждането на Saaz, превърнал го в символ на традиционното чешко пивоварство. Първата пивоварна в града - Žatecky Pivovar е създадена през XIX, но и днес продължава да произвежда лагер бира по същата технология, каквато е била използвана преди повече от два века. Žatecky се произвежда от Карлсберг България АД по лиценз на Žatecky Pivovar и съчетава в себе си най-добрите традиции на чешкото пивоварство с постоянния стремеж към съвършенство.

Новият Zatecky вече се предлага в търговската мрежа в цялата страна в стъклена оборотна бутилка, кен от 0.5 л и PET бутилка от 1 л. 

 

*Източник на данните: Nielsen, 2022 г. 

 

За Карлсберг България

Карлсберг България е водещ производител на бира в България и една от най-динамичните и бързо развиващи се компании в бранша. Компанията разполага с две пивоварни – в град Шумен и в град Благоевград, както и с логистични центрове и търговски офиси в страната.

Продуктовото портфолио на компанията включва разнообразие от първокласни бири – националните Шуменско и Пиринско, международните марки Carlsberg и Tuborg, Zatecky с благороден жатецки хмел от Чехия, френската Kronenbourg 1664 Blanc, чешката Budweiser Budvar, немската пшеничена бира Erdinger и белгийската абатска бира Grimbergen. Карлсберг България предлага на нашия пазар и сайдера Somersby, лидер в своя сегмент. Компанията има в асортимента си и безалкохолна бира и сайдер под водещите си брандове – Пиринско Безалкохолно Пиво, Пиринско Бодро 0.0%, Somersby 0.0% и Carlsberg 0.0%. Карлсберг България е част от международната Карлсберг Груп – една от водещите пивоварни компании в света, в която работят близо 42 000 души, а продуктите й се продават на 150 пазара. 

 

Открийте повече на: www.carlsbergbulgaria.bg

Обратно към всички новини от агенциите