Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Фондация „Сийдър" взе участие в международното кулинарно състезание „Лъжицата на Купидон“ за хора с увреждания


Фондация Сийдър


Фондация „Сийдър" взе участие в международното кулинарно състезание „Лъжицата на Купидон“ за хора с увреждания

С любимите си палачинки и вкусни мъфини Станислава, която живее в един от центровете от семеен тип на фондация „Сийдър" взе участие в европейското кулинарно състезание за хора с увреждания „Лъжицата на Купидон“. То се проведе в София в края на февруари. Състезанието се организирана от хърватската асоциация UNUO, която се занимава с гастрономически обучения на хора с увреждания. Зад каузата стои популярният в Хърватия шеф-готвач Ведран Хабел и неговата съпруга Силвия Хабел. Досега те са провели над 1000 работилници за хора с увреждания, като голяма част от участниците в тях работят на пълен работен ден благодарение на уменията, които са придобили по време на тези обучения.

Целта на състезанието е да покаже, че хората с увреждания могат да бъдат полезни и да се справят с дейности от ежедневието, стига да получат възможност и нужната подкрепа. С тази мисия „Лъжицата на Купидон” обикаля всички 27 столици на ЕС със специално пригоден гастро камион.

Стани, която участва в състезанието, живее в един от центровете от семеен тип на фондация „Сийдър", а готвенето е сред любимите ѝ занимания. Тя усъвършенства своите умения в клубовете по готварство и работилниците „Готви с мен”, които фондацията организира. В тях Стани и другите млади хора от центровете се учат да са самостоятелни, да избират и приготвят сами храната си, а това им носи увереност и удовлетворение.

За състезанието Стани избра да приготви два от най-любимите си десерта – вкусни палачинки с шоколад и пухкави ванилови мъфини. Сладкишите бяха украсени с плодове, филирани бадеми, пудра захар, сметана и шоколад, които Стани направи сама с голяма прецизност. По време на състезанието тя беше подкрепяна от трудотерапевта Лили, с която работят редовно по различни проекти.

Стани презентира десертите пред членовете на журито, които останаха очаровани от вкуса, аранжировката и цялостното ѝ представяне. Участието в гастрономическото преживяване ѝ донесе много вълнения и тя ще продължи да усъвършенства готварските си умения с помощта на трудотерапевта и екипа на фондацията, които я подкрепя по пътя ѝ към по-голяма самостоятелност.

 

Обратно към всички новини от агенциите