Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Над 1 700 000 подписа от европейски граждани събра инициативата „Европа без кожи“


Paragraph 42


Над 1 700 000 подписа от европейски граждани събра инициативата „Европа без кожи“

Над 77 500 от тях са на пълнолетни българи, което поставя страната ни на челно място по принос към каузата

Кампанията на Европейската гражданска инициатива „Европа без кожи“ приключи успешно на 1-ви март 2023 г., два месеца по-рано от предварително обявения официален краен срок. От старта ѝ на 18 май 2022 г. общият брой подписи в подкрепа на каузата за забрана на добива и търговията с ценни кожи, е над 1 700 000. Повече от 77 500 от тях са на пълнолетни български граждани. Само за месец февруари  2023 г. техният брой е над 20 000. Петицията ще бъде входирана в Европейската комисия (ЕК), при калкулиране на 1 милион валидни подписа. Крайната цел на гражданската инициатива е преразглеждане законодателството с цел забрана на вноса и продажбата на кожи от норки, лисици и чинчили във фермите за кожи на територията на целия ЕС.

Активна роля за насърчаване на ангажираността с каузата в последната фаза на кампанията през месец февруари има гражданската организация „Невидими животни“. Тя разпространи анонимно видео с разказ на бивш работник от фермата за норки край село Маджерито, в Община Стара Загора, с цел повишаване на осведомеността за нехуманното отглеждане и умъртвяване на норки у нас. Представители на организацията се включиха и в протеста в подкрепа на заповедта, която забранява развъждането и отглеждането на американски норки в България, в началото на февруари 2023 г. „Кампанията на „Европа без кожи“ приключи с огромен успех. Броят събрани подписи от български граждани поставя страната ни на 4-то място по принос към инициативата – измежду всички държави в ЕС. Резултатите не ни изненадват, тъй като още от началото на инициативата през 2022 г. България имаше активна роля в заявяването на категорична подкрепа в борбата срещу индустрията за добив и търговия с ценни кожи“, заяви Илина Генова, активист от „Невидими животни“.

„Представата на съвременното общество за хуманно отношение към животните не съответства с практиките, на които дадохме гласност с видеото, което заснехме с бивш работник от фермата за норки край село Маджерито. Вярвам, че неговият разказ послужи за по-широко ангажиране на българското общество с каузата, като запознае хората с действията, извършвани зад високите ограждения“, сподели Стефан Димитров, един от основателите на „Невидими животни“.

„Отличните резултати в края на инициативата са поредният показател за ясната позиция на европейското общество в борбата за прекратяване функционирането на фермите за кожи в Европа. Това е първата Европейска гражданска инициатива, която толкова бързо събира нужната подкрепа. Сега се обръщаме към Европейската комисия. Време е тя да изпълни исканията на над 1,7 млн. европейски граждани, да разгледа проблема и да предложи законодателство, което да постави въпроса за забрана на вноса и продажбата на ценни кожи във фермите, на дневен ред“, коментира Елиа Тилева, активист от „Невидими животни“.

До края на настоящата 2023 г. предстои ЕК да публикува предложение за подобряването на европейското законодателство във връзка с добива и търговията с ценни кожи на територията на ЕС.

 

За „Невидими животни“

Гражданската организация „Невидими животни“ поставя фокус върху ефективната работа за създаването на едно по-справедливо общество, в което животните се третират като съзнателни същества с право на свободен живот и защита от жестоко и нехуманно отношение. През 2022 г., организацията предприема активни действия в подкрепа на европейската гражданска инициатива „Европа без кожи“, насочена към забрана отглеждането и умъртвяването на животни с цел добив и продажба на ценни кожи от фермите.

За повече информация: 

Стефан Димитров, активист от „Невидими животни“, email: contact@nevidimi.bg, тел. за контакт: 0877 970 722 или Илина Генова, активист от „Невидими животни“, email: contact@nevidimi.bg, тел. за контакт: 0877 360 319

Снимки и видео за свободна употреба

Моля, посочете за източник „Невидими животни“. Видеото с работника (Instagram, Facebook, YouTube, за сваляне). Фермата за норки до Стара Загора отвътре (2021 г.): Снимки, видео

Обратно към всички новини от агенциите