Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Водещи компании и неправителствени организации се обединиха около общи идеи за изграждане на приобщаваща и многообразна бизнес среда


Paragraph 42


Водещи компании и неправителствени организации се обединиха около общи идеи за изграждане на приобщаваща и многообразна бизнес среда

Тя беше разгледана в рамките на три панела: ЛГБТИ+, полово равенство и хора със специални потребности. Организатор и домакин на срещата бяха Аксенчър България и Български център за нестопанско право – БЦНП. Водени от идеята, че толерантността има ключова роля в ежедневната работа и развитието на обществото като цяло, участие в дискусията взеха представители на: Earnst & Young, Hewlett Packard Enterprise, Progress, Фондация GLAS, Съвет на жените в бизнеса, БЦНП, Jamba, VMware, nPloy, Experian и Unicredit.

В панела, фокусиран върху приобщаването на ЛГБТИ+ общността, коментаторите обсъдиха дефиницията за многообразие на работното място и необходимостта от изграждане на общност, която подкрепя хората с различна сексуална ориентация. Тъй като предизвикателства има във всички процеси и нива в организациите, участниците се обединиха около извода, че компаниите трябва да работят с търпение и последователност за тяхното разрешаване. За постигането на толерантно и равноправно общество важна роля има не само изграждането на приобщаваща вътрешна култура, но и насърчаването на конкретни действия по темата извън работното място. 

Втората ключова тема за половото равенство засегна равнопоставеността в заплащането и предоставянето на възможности за израстване и за двата пола, като основополагащи за бъдещето на корпорациите. Според глобалното проучване на Световния икономически форум - Global Gender Gap Report, България е на 42-ро място за 2022 г. (сред над 180 държави), от гледна точка на  съотношението мъже-жени на работното място. Гергана Иванова, член на управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България и член на борда на директорите на The Smarts, цитира резултати от друго изследване (на Сдружение „Дамски форум“), което сочи, че сред 300 компании, едва 10% от мениджърските позиции у нас са заемани от жени. От страна на работодателите, социалните придобивки, които предоставят по отношение на родителството, също играят важна роля за половото равенство. 

„Темите за равенството и предразсъдъците за ролята на жените са актуални от 15 години насам. Това, че днес все още продължаваме да ги коментираме активно, показва че има още какво да направим, като общество. Бизнесът също е отговорен за намирането на правилните инструменти, с които да подобрим средата и да променим мисленето на хората“, коментира Петър Торнев – управляващ директор на Технологичния център на Аксенчър в България, който беше и модератор на панела.

„Обществото се променя, а с него и нашите представи. Ако някога жените се притесняваха да поискат по-високо заплащане, то днес ситуацията е различна. Ние, в Аксенчър, гледаме на проблемите, свързани с равноправието, през друга призма и предоставяме равни условия за всички хора, независимо техния пол. Компанията ни има глобална цел за постигане на съотношение 50-50% между мъже и жени, като в България то вече е факт“, сподели Цветомира Христова – директор на Оперативното звено на Аксенчър у нас и участник в дискусията.

В контекста на темата за хората със специални потребности на работното място, компаниите в третия панел споделиха добри примери за интегриране на служители със специални потребности. Според участниците са необходими постоянни действия и ясни политики от страна на държавата, бизнеса и неправителствените организации, които да променят средата и да предоставят възможност за равен старт. „Нашата ключова цел е да предоставим на хората със специални потребности възможност за достойно наемане в равнопоставена среда. Това трябва да се превърне във водещ принцип за всички работодатели както на международно, така и на локално ниво“, коментира Надя Шабани – директор на БЦНП.

В ролята си на активен участник в обществения разговор по темата за приобщаване и разнообразие на работното място, Аксенчър България се ангажира да продължи дискусията в още различни формати. Компанията традиционно подкрепя събития, обуславящи толерантността, като Прайд и Международния ден на жената. Като част от политиките ѝ на глобално и на локално ниво, социалните придобивки, които тя предоставя на своите служители, също са обвързани със стратегията за изграждане на приобщаваща и разнообразна работна среда. 

 

За Accenture

Accenture е водеща международна компания, която предоставя широк спектър от професионални услуги, в областта на цифровите технологии, облачните пространства и сигурността. С дългогодишен опит и специализирани умения в над 40 индустрии във всички сектори на бизнеса, тя предлага стратегически и консултантски, интерактивни, технологични и операционни услуги в над 200 локации. Всички те се осъществяват от най-мащабната мрежа съвременни технологични центрове за интелигентни операции в света. Зад обещанията на екипите, наброяващи над 738,000 души, стоят технологиите и човешката изобретателност. Корпоративното възприятие за промяната гласи, че приемането ѝ трябва да създава добавена стойност и да съдейства за споделения успех с клиенти, акционери, партньори и общности. Повече за компанията в корпоративния ѝ сайт: www.accenture.com.  

Обратно към всички новини от агенциите