Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Община Тунджа е готова за националния празник “Кукериада”


PR Sales


Община Тунджа е готова за националния празник “Кукериада”

Националният кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите“ ще направи още по-пъстра и богата програмата на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Той се провежда за трета година в населените места на община „Тунджа“, за да покаже в най-автентичния й вид съхранената кукерска традиция. 

Празникът започва на 24 февруари от 10,30 часа в с. Кабиле с Детския фолклорен празник „Деца играят на кукери“. Деца и ученици на възраст от 5 до 12 години от детските градини и училища от община „Тунджа“ ще пресъздадат кукерските игри и обичаите, свързани със Сирни заговезни. Част от празника тази година е Общинският конкурс за изобразително и приложно изкуство “Кукери играят, добро вещаят“. Награждаването на победителите в четирите възрастови групи ще бъде на 24 февруари от 15 часа в сградата на Община „Тунджа“, където ще бъде подредена изложба с наградените творби. В рамките на празника населени места от общината ще бъдат домакини на маскарадни групи от различни краища на страната. 

На 25 февруари в селата Хаджидимитрово, Козарево, Чарган, Могила, Калчево и Челник местните кукерски групи ще пресъздадат кукерския обичай без ограниченията на състезателното дефиле, а  гостуващите групи от с. Пещера, община Земен; с. Мирково, община Мирково; с. Долна Секирна, община Брезник; с. Банище, община Брезник; с. Христо Даново, община Карлово и с. Габровница, община Монтана ще представят тяхната маскарадна традиция. На 26 февруари на Кукеровден в с. Маломир гост ще бъде Сурвишкарска група „Йорданови Арт и Приятели“ от гр. София. И тази година „Кукериада“ ще докаже, че е различният и динамичен празник, носител на живата, съхранена и автентична тунджанска маскарадна традиция.

Обратно към всички новини от агенциите