Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

В Чирпан започнаха "Яворовите януарски дни"


PR Sales


В Чирпан започнаха "Яворовите януарски дни"

За 55-и път в Чирпан бяха открити "Яворовите януарски дни", които са посветени на рождението на поета Пейо Яворов. Роденият на 13 януари 1878 година Пейо Тотев Крачолов е смятан за един от най-големите български поети на XX век. 

Мотото на тазгодишното издание е „Яворов - световен поет“. Честванията започнаха от родния дом на поета и революционер, където беше открита изложбата "130 години от създаването на списание "Мисъл" - ярка българска диря и европейско културно наследство". На място беше запален традиционният Яворов огън на поезията и пренесен до едноименния парк, в който се издига паметникът на твореца. Там вечният огън на поезията беше продължен от заместник министърът на културата доц. д-р Пламен Славов. 

По време на тържествената вечер за единадесетия носител на Националната Яворова литературна награда беше отличен писателят Борис Христов. Призът се връчва на всеки пет години. Лауреатът беше избран от експертно жури с председател проф. Михаил Неделчев и членове проф. Иван Станков, проф. Пламен Дойнов, проф. Димитър Михаилов и Тодор Иванов. Тържествено слово за Яворов произнесе член-кореспондентът на Българска академия на науките д-р Иван Гранитски. Първата вечер завърши с концерти на Мартина Табакова - пиано, Кристиян Чернев - виолончело и Зорница Иларионова - цигулка и на хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева. 

Днес честванията продължават с кръгла маса на тема „Хайдушките ни копнения“ с участието на видните експерти на Яворовата поезия проф. Михаил Неделчев, проф. Димитър Михайлов, проф. Цветан Ракьовски, доц. Елка Трайкова, Катя Зографова и Трифон Митев. Организатори на Яворовите януарски дни са община Чирпан, Фондация "Яворов" и Къща-музей "П. К. Яворов" под патронажа на Министерството на културата.

Обратно към всички новини от агенциите