Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Румен Радев прие за консултации „Български възход” на Стефан Янев


PReporters


Румен Радев прие за консултации „Български възход” на Стефан Янев

Не виждам резултат, бяха първите думи на президента, след като прие ръководството на най-малката парламентарна група в НС, тази на "Български възход", на консултации за сформиране на кабинет цял месец след началото им. Радев посочи, че съзнателно е дал повече време на формациите, но вместо да решават неотложните проблеми на хората, партиите загубили часове за поправяне на Изборния кодекс. 

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев е последният, който влезе на разговор при президента преди връчването на първия мандат за правителство. Със срещата между Радев и бившия му служебен премиер и секретар завършва цикълът на политическите консултации, продължили почти два месеца. "Не тръгнахме да търсим конфронтация, нови разделителни линии, а зададохме тон на сътрудничество и диалог", започна Стефан Янев, като се съгласи с констатацията на президента за това, че парламентарните групи през последните месеци не са се занимавали с важните неща. "Най-важното решение е да се състави мнозинство, което да подкрепи кабинет, защото повтаряйки предизборната реторика, внушенията, че отивайки на предсрочни избори, ще решат някакви проблеми, които вълнуват обществото, няма да бъдат решени", каза лидерът на "Български възход". Той отчете, че вече има условия за диалог и все още "има надежда този диалог да даде резултат." 

"Водеща да бъде конструкцията на новото правителство, не името му, принципите и приоритетите му, и хоризонтът, до който ще действа това правителство", обясни визията си Янев. Той се обяви за коалиционно споразумение с ясни правила как функционира коалицията и с ясни приоритети. Според него е въпрос на технологии коя партия ще предложи политически лица или експерти. На въпрос на президента как вижда бъдещото правителство - дали ексепртно по-скоро, Янев посочи, че въпросът за експертите е на следващ етап. Държавният глава още в началото им обяви, че не бърза, за да може партиите да намерят път едни към други чрез диалог. "Това, което чакаме всички - консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление за решаване на важните проблеми отива в друга посока - на чертане на нови разделителни линии", отбеляза той миналата седмица на предпоследната среща с ДБ. Радев вече обяви, че не желае избори през януари и февруари, и ще връчи третия мандат, ако се стигне до такъв, след Нова година. 

Готовност да сформира правителство с него пък нееднократно изрази Стефан Янев. "Бихме подкрепили възможност за съставяне на правителство при ясни правила, при разписана програма и приоритети. Тези приоритети, тази програма, ако не отговарят на очакванията на хората за решаване на техните проблеми, това означава, че даваме някаква подкрепа, която е просто ей така, между другото, безпринципна", коментира лидерът на най-малката парламентарна група.

Обратно към всички новини от агенциите