Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

10-те най-популярни авиационни тенденции


Via Solutions


10-те най-популярни авиационни тенденции

Летищата са едни от най-интересните „корпорации“ за наблюдение и изучаване на бизнес тенденции. Airtickets, селектира за вас някои от най-любопитните тренд факти през изминалите години, които продължават да се развиват и до днес.

1. Преход на собствеността на летищата.

Летищата са свидетели на преход в структурата на собственост и управление от публично към публично-частно партньорство, към базиран на концесия оператор от името на собственика и накрая към напълно частни летища. Това създава възможности за по-големи инвестиции в развитието на летището и на свой ред позволява на доставчиците да навлязат по-дълбоко на пазара както със съществуващи, така и с нови продукти.

2. Летищни градове, Аеротрополис

Летищата се превръщат в социален център, където пътниците могат да се срещат, да си починат и да се насладят на нарастващ набор от летищни услуги. Доставчици, които създават партньорства с доставчици на услуги или тези, които се диверсифицират в летищната индустрия, са в състояние да въведат нови платформи, които могат да се интегрират с други сектори и да предоставят безпроблемен и свързан набор от услуги.

3. Услуги, базирани на местоположение

Целевият маркетинг, включително информация за местоположението на магазина и отстъпките на летището, заедно с новите модели за закупуване като онлайн покупки и доставка на стоки извън обекта, ще доведе до увеличени неавиационни приходи за летищата. Доставчиците са въвели системи за проследяване на пътници и управление на потока и интегрирана персонализирана технология, използваща Bluetooth и WiFi, които идентифицират местоположението на клиентите спрямо даден магазин и предоставят информация.

4. Консолидация

В лицето на разширяването на летищата и нарастващата конкуренция между доставчиците, същите консолидират позицията си в индустрията, като прокарват своите продукти на съществуващите пазари, за да придобият значително пазарно присъствие. Доставчиците надграждат този успех чрез разширяване в нови пазарни региони или разработване на нови продукти в съществуващото си регионално присъствие. Силната стратегия за консолидация е основата за диверсификация в други пазарни сегменти.

5. Цифрова сигурност

Системите за сигурност бързо се превърнаха в основна тенденция в летищата. Доставчиците започнаха бързо да включват услуги за киберсигурност в своите ИТ решения. Използвана е най-съвременна технология за разработване на усъвършенствани концепции като „разходка през сигурността“, за да се намали времето за чакане на пътниците, докато биометричните данни могат да се използват за автоматизиране на процесите на проверка и намаляване на персонала.

6. Самостоятелна работа

Развитието на пътническите операции ще доведе до това пътниците да извършват сами всички услуги от чекирането до качването на борда. Това ще помогне да се оптимизират ресурсите, да се намалят оперативните разходи и да се увеличат приходите. Освен това пътниците ще могат да управляват пътуването си, включително да наблюдават багажа си.

7. Ръст на трафика

Воден от нововъзникващата средна класа, пътническият трафик се удвоява на всеки 15 години. Прогнозите потвърдиха, че тази тенденция ще продължи. Това води до необходимостта от модернизиране на летищната инфраструктура.

Азиатско-тихоокеанският регион е свидетел на бум на населението, пътуващо със самолет. В резултат на това доставчиците са се насочили към този регион, за да придобият пазарно присъствие, като по този начин предоставят възможности за растеж. За да предприемат мащабни проекти за обновяване на инфраструктурата, компаниите формират консорциуми с доставчици на услуги от различни сегменти.

8. Интеграция и стандартизация

Интегрираните системи позволяват на летищата да използват стандартизирани платформи, които безпроблемно се свързват с платформи на други доставчици и с приложения на трети страни. Доставчиците също така прибягват до сливания или придобивания, за да включат нови платформи в своето портфолио и да рекламират услугите си като интегратори на летището.

9. Дигитална трансформация

Нивото на цифровизация на летищата расте бързо и подкрепя тенденции като увеличаване на автоматизацията и целеви услуги за пътниците. Това ще доведе до свързано летище, където контролният център има видимост за всички операции и може по-добре да наблюдава и управлява ефективността спрямо ключови показатели за ефективност (KPI).

10. Зелени летища

С високи стандарти за ограничаване на шума и замърсяването на въздуха, летищата все повече ще се фокусират върху генерирането на енергия, чрез възобновяеми източници и подобряване на решенията за управление на енергията. Доставчици като Honeywell и Siemens имат силно портфолио от услуги за управление на сгради. Интегрирането на такива системи с техните съществуващи летищни решения ще позволи на такива компании да предоставят цялостни услуги за интегриране и управление на летището.

 

Обратно към всички новини от агенциите