Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

ГОЛЯМОТО ОТКРИВАНЕ НА СИНЕЛИБРИ 2022 Е ДНЕС, ОЧАКВАМЕ ФУРОР С ФИЛМА НА ТЕО УШЕВ


VARBANOV PUBLIC RELATIONS


ГОЛЯМОТО ОТКРИВАНЕ НА СИНЕЛИБРИ 2022 Е ДНЕС, ОЧАКВАМЕ ФУРОР С ФИЛМА НА ТЕО УШЕВ

VARBANOV PUBLIC RELATIONS
Миглена Дамянова / Иван Върбанов

Голямото очаквано откриване на най-чакания кинофест - Синелибри, е днес, 8-и октомври. Бляскав празник, който започва със заря - премиерното показване на най-новия филм на Тео Ушев - с магичното име „Фи 1,618“.

Зала 1 на НДК ще събере специалисти, фенове, арт- и кино - елита на България, за да посрещне със затаен дъх творбата на нашия сънародник, наложил се във времето като име сред най-гениалните и популярни аниматори в света. И ето, че днес той ще покаже своя надграден талант, който вече се проявява и в игралното кино. 

Нека припомним само номинацията му за Оскар за "Сляпата Вайша", стотиците му анимационни ленти, илюстарции, плакати, платна. Да добавим задължително "Физика на тъгата", както и стотиците му други отличия през годините

Основателката на фестивала, продуцент и създател и изпълнителен директор на издателство Колибри и Синелибри -  Жаклин Вагенщайн, написа за премиерния филм на Тео Ушев: "Веднага прави впечатление енигматичното заглавие „Фи 1,618“, което на мнозина не говори много. Сложната идея за „златното сечение“ има простичка същност – баланса и хармонията в света. Числото на съвършенството в природата е вълнувало не един творец на визуалното изкуство. Естествен е пътят, довел един художник, какъвто е Теодор Ушев, до това заглавие. По думите на самия автор, заглавието е „намигване“ към 3 важни филма в историята на киното – „THX1138“ на Джордж Лукас, „21-87“ на Артур Липсет и „Пи“ на Дарън Аронофски. Заглавието обаче отвежда към по-дълбоки и мащабни размишления за съвършенството като такова, за божественото, човешкото и античовешкото, за нарушената хармония на природата. Оттук филмът поставя и други ключови въпроси: Колко страшно е да си безсмъртен? Каква е съдбата на нашата цивилизация? Къде остана любовта? Какво се случва с духовността в един безкнижен свят? Как тече неуловимата нишка на времето, то ли е хаотично или хаосът е в нас?"

И още:  "Кадрите са като картини от друго измерение, издържани в характерен стил, спазен стриктно от началото до края със сигурност не без помощта на големия ни оператор Емил Христов."

Синелибри екранизира литературни творби. Затова нека кажем, че киносценарият е върху романа Владислав Тодоров - "Пумпал". 

 Лентата е сътворена в копродуцентство между България и Канада, а от българска страна единият от двамата продуценти е самият автор на книгата. До него застава и Орлин Руевски. На екрана ще видим Мартина Апостолова, която сега зрителите следят с интерес заради участието й в тв сериала на Нова - "С река на сърцето". Пред камерата се превъплъщават още Деян Донков, Ирмена Чичикова, Васил Дуев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев - Геро и Китодар Тодоров. Ще видим и медийния експерт Георги Лозанов, певицата Сашка Васева и Иво Димчев.

Историята на „ФИ 1.618“ разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора – био-титаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал. В тази утопична реалност, главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята. Ще преминат през различни приключения в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

Всичко предвещава на екрана да ожвее една приказка, която чакаме да ни изненада, да ни провокира и да ни удиви. 

На добър час!

Обратно към всички новини от агенциите