Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Сладко-соленият вкус на това лято


Chapter 4


Сладко-соленият вкус на това лято

Какъв вкус предпочитате – сладък или солен? На този въпрос няма верен или грешен отговор – както хората се различават, така и вкусовите им предпочитания варират. Все пак, има и прекрасна опция за колебливите, а именно сладкият карамел.

Привлекателността на сладко-солената комбинация се корени в това, че съчетаването на тези два вкуса удвоява интензивността им. Сладкото носи удоволствие и комфорт, докато правилното количество сол подчертава другите вкусове. Това са открили още през 14 в. във Франция, когато в Бретан за направата на карамел използват солено масло, което му придава специфичен вкус. През 1977 г. френският шоколатиерът Анри Льо Ру изобретява нова рецепта, като добавя лешници, бадеми и орехи към леко солен карамел – рецепта, която ще му донесе международна слава.

Днес соленият карамел се използва широко и не само в кулинарията – той е важна съставка в сладкиши, бонбони, мусове, фондан, поливка на сладоледи, кремове, а дори и напитки. Има коктейли със солен карамел и млечни напитки, а щедра лъжица от сладко-соления специалитет може да направи всяка глътка кафе истински шедьовър.

Рецептата за солен карамел е лесна и всеки може да приготви и използва тази наслада, за вкусно и незабравимо лято.

 

Необходими продукти:

200 г кристална захар

85 г масло на стайна температура, нарязано на парчета

120 мл пълномаслена сметана на стайна температура

1/2 ч.л. екстракт от ванилия

1/2 ч.л. морска сол

Приготвяне:

1. Разстелете захарта на равномерен слой в голяма метална тенджера по възможност с дебело дъно. Поставете на умерен огън и гответе, без да разбърквате, докато захарта близо до ръба започне да се втечнява.

2. Използвайте дървена лъжица и започнете да бъркате, от краищата на съда към центъра. Продължете да бъркате, докато захарта се разтопи напълно и придобие кехлибарен цвят, след това свалете от котлона.

3. Нарязаното на кубчета масло на стайна температура се изсипва върху захарта наведнъж и се бърка, тъй като между горещия сироп и маслото ще се получи реакция и сместа ще забълбука.

4. Когато маслото се усвои от разтопената захар, на тънка струйка започва да се налива течната сметана. На финала добавете и солта.

5. Полученият около 150 г солен карамел се оставя на стайна температура за около 15 мин. След това може да се използва или да се съхранява в хладилник до 1 месец.

 

            Друг начин да имате от сладко-солената наслада, която да ви освежи през лятото дори в движение, е чрез ENERGY COFFEE Солен карамел, който е на българския пазар от тази година. Той е без лактоза и е част от ENERGY COFFEE семейството, което обединява кафе напитки от истински екстракти от кафе и ултрапастьоризирано мляко без консерванти, опаковани в 100% рециклируемите алуминиеви кенчета.

 

Обратно към всички новини от агенциите