Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

В Мъглиж откриха изложбата от Международния пленер


PR Sales


В Мъглиж откриха изложбата от Международния пленер

Изложбата от Международния пленер „Изкуството в Мъглиж” откриха снощи в община Мъглиж. 14 художници от 7 държави участваха в проявата, като най-много бяха представителите на България – 7.

Участниците бяха предварително селектирани и поканени от куратора и участник в пленера, академик Светлозар Недев. Сред тях са представителят на домакините Атанас Дончев, Георги Чернев, Людмил Блажев, Сандра Блажева, Теменуга Димова и Константино Льондев, който представя България и Италия. Република Турция ще бъде представена от трима артисти – Вахит Акан, Гюлчин Онтас и Селда Меней. По един участник имат Азербайджан, Украйна и Румъния. Това са съответно Намик Исмаилзаде, Регина Бачинска и Рареш Керекеш. За първи път от създаването на пленера в него имаше и участник от Индия – Пуунам Тиаги. 

Ансамбъл „Загорче” от Стара Загора внесе особен колорит със своите песни и танци при откриването на изложбата.

Винаги в живота е така, има и хубаво, има и лошо, има и радост, има и тъга, за жалост радостните мигове преминават неусетно, както се казва – на един дъх, и така на един дъх изминаха тези пет дни, изключително приятни, както за нас като общинска администрация и за мен като кмет на община Мъглиж, така и за жителите на община Мъглиж, а аз искрено се надявам и за нашите гости. Чуйте какво каза още кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов.

От това, което виждам тук на стативите, разбирам, че прекрасната мъглижка природа и гостоприемството на мъглижани са повлияли изключително ползотворно на нашите гости и виждам, че всеки един от тях е съумял да остави може би най-доброто от себе си като дар на тази община и като дар на бъдещата експозиционна зала, която искрено се надявам, че следващата година ще бъде факт.

Както казах и на пресконференцията, с която открихме този приятен повод в нашата община т.е. Международния пленер – Мъглиж 2022 г. ще го кажа и сега. Сякаш сме предвиждали и предчувствали с организаторите Светлозар и Антония от „Темида Арт” да подберем така, онзи период, в който нашата община, нашият регион, а защо не и България има изключително голяма нужда от онази културна храна, от онези събирателни, които могат да ни съберат като хора, в противовес на всичко, което ни разделя в последните месеци и години, каза кметът д-р Душо Гавазов.

Искам да благодаря на всеки един от нашите гости, защото съм сигурен, че с присъствието си тук, той е направил някакви лишения, всички знаем, че в момента международната ситуация е доста лабилна и твърде предизвикателна по отношение на всеки един от нас като личности и като общество и съм сигурен, че част от нашите гости проявиха невероятно търпение и стоицизъм, за да могат да уважат този пленер. Независимо от всичко, те са тук и съумяха да дадат най-доброто от себе си.

Както казах преди 5 дена, този пленер ще остане незабравим и за още едно прекрасно създание – малката Петя от Ягода, която по неповторим начин съумя да сътвори един от култовите обекти в нашата община, банския комплекс в село Ягода, който за първи път от толкова години, може би до седмица-две ще бъде напълно готов. И тъй като нейните учители, които в момента стоят зад нея и които се надявам искрено да я заредят много емоционално оттук нататък за нейните бъдещи творчески успехи са достатъчно доказали себе си и са получавали много авторитетни награди, искам да кажа на Петя, че като млад талант на община Мъглиж, от 1 юли т.г. тя ще получава ежемесечна стипендия в размер на 120 лева в продължение на една година за да може, най-малкото, което е да поддържа нужното количество боички, четки и други материали, необходими за изобразителното изкуство, за да може да й помогнем малко, но от сърце за бъдещото й развитие като артист.

Специален гост за откриването на изложбата бе и депутатът от 47-то Народно събрание Атанас Михнев, който сподели, че в това време, когато толкова много неща ни разделят, има едно нещо, което ни обединява и това е изкуството. Какво друго ще събере на Еньовден, този прекрасен български празник, когато силата на билките е най-голяма и те са най-лековити, когато природата е най-красива и най-зелена, особено в Мъглиж, какво друго може да събере хора от толкова различни краища на света като Украйна, Индия, Румъния, Турция. Искам да ви благодаря за това, което сте сътворили като артистичен продукт, пожелавам ви още много успехи като се надявам наистина тази традиция да бъде продължена и догодина Мъглиж да се похвали с изложбена зала.

Антония Коева – председател на Сдружение „Темида Арт”, което е съорганизатор на пленера заедно с община Мъглиж каза, че се чувства много щастлива да присъствам на това заключителното събитие от Международния арт пленер „Изкуството в Мъглиж”. Нашите гости, участници в пленера твориха заедно, обменяха идеи и създадоха приятелства, които вярвам, ще оставят трайна следа в техния живот. Така се родиха и тези великолепни картини, които всички ние очаквахме с огромно нетърпение, а днес можем да им се насладим. 

Ще си позволя да цитирам думите на една от участничките в пленера, художничката от Стара Загора – Теменуга Димова, която преди няколко дни, по време на пресконференцията в прес клуба на БТА, на въпрос на журналист „Какво рисувате на този пленер?”, тя отговори много кратко – „Рисуваме красота!” И наистина, тези картини пресътворяват красотата на българската природа, на това прекрасно място Мъглиж и Селце, където всъщност художниците бяха настанени и твориха. Красотата, разбира се, и на човешката душа, на живота изобщо. Аз много пъти съм имала повод да кажа, че изкуството не признава държавни граници, различия в езици, култура, религии… Неговият език е универсален. То събира хората и ги обединява в името на хуманността, в името на мира и на добрите идеи. Затова съм изключително щастлива, че този пленер се случи, защото е важно да има такива събития и за пореден път ще изкажа огромната си благодарност и няма да се уморя да го правя, към ръководството на община Мъглиж.

Обратно към всички новини от агенциите