Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Светлозар Недев е куратор на международния пленер в Мъглиж


PR Sales


Светлозар Недев е куратор на международния пленер в Мъглиж

Академик Светлозар Недев е куратор на международния пленер в Мъглиж. Той е роден през 1961 г. в Стара Загора, възпитаник е на ССУ „Юлиус Фучик“, сега Национална гимназия по полиграфия и фотография в София. Магистър по културология от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, със специализация „Мениджмънт в художествената култура“. Магистър по „Живопис“ от Националната художествена академия, София. 

Автор е на повече от 40 самостоятелни изложба и участник в множество общи изложби, живопис и фотография в България и чужбина. Негови творби са притежание на частни колекционери от България, Русия, Австрия, Швейцария, Македония, Дания, Турция и Франция. От 2014 година до настоящия момент е основен организатор, участник и куратор заедно с Фондация “Темида Арт“ на Международният Арт пленер „Безгранично изкуство” както и на Международният Уъркшоп „Обединени художници за обединена Европа“ , които се провеждат в Стара Загора с подкрепата на Общината!!! На тези арт пленери са участвали артисти от целия Балкански полуостров, плюс художници от Австрия, Германия, Франция, Южна Корея, Испания, Англия и Русия. След приключване на пленера картините се експонират в обща изложба, в повечето случаи изложбата е била в Окръжната библиотека “Захарий Княжевски“ и във фоайето на Община Стара Загора! 

След приключване на изложбата, половината картини се предоставят на Градска художествена галерия Стара Загора, където картините влизат в трезорите на галерията, другата половина, Фондация “Темида Арт “ ползва за различни благотворителни поводи и изложби организирани от различни НПО за различни цели и нужди на нуждаещите се граждани на Стара Загора и не само!!! От 2014 година Светлозар Недев има своя малка галерия, Art Gallery „Nedev” в Стара Загора. В галерията освен негови творби са експонирани през всичките тези години и до сега над 65 персонални и общи изложби на автори от България, Сърбия, Румъния, Русия, Турция, Македония, Испания, Франция и Англия!!! Участвал е в международни художествени пленери в България, Румъния, Македония, Турция и Русия. Участник от 2012 до 2016 г. в международния арт проект „Безгранични“, представен в Русия, Англия, Словения, Турция и България. Участник в Международния проект „Арт - Балкан“ - Москва / 2010-2018 г. / с художници от Русия, Румъния, Македония, Сърбия и България. От 2015 г. до сега е ежегоден участник в Международна изложба за изкуства, ASROPA в Гунсан, Южна Корея, организирана от проф. д-р. Клемънс Бенкун Су с художници от 70 страни. 

Светлозар Недев работи в стил абстрактен експресионизъм. Чрез картините си се опитва да намери връзката между материя и дух, наблюдава и вижда света извън неговата познаваема реалност. В абстракциите му едновременно присъстват живота и смъртта, светлината и тъмнината, радостното и тъжното. В този смисъл авторът се придържа към философията на Кант, че „изкуството ни доставя удоволствие именно заради взаимоотношенията между материалния и духовния смисъл“. Тази година на 17 март по повод две години от започването на работата на Академия "Знание и самоусъвършенстване", в зала Конферентна на УНСС - София му беше връчен Декрета за Академик от Председателят на академия "Знание и самоусъвършенстването", академик Георги Чернев и ректора на УНСС проф. Димитър Димитров. Член е на Съюза на българските журналисти, на Арт интернешънъл груп, Лондон и на Професионалния съюз на художниците в Москва.

Обратно към всички новини от агенциите