Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

„Театрален антракт“ на фотографа Кайя Христова - три изкуства в една изложба, 8-20 юни 2022г., Български културен център


A Positive Communications


„Театрален антракт“ на фотографа Кайя Христова - три изкуства в една изложба, 8-20 юни 2022г., Български културен център

На 8 юни 2022г., от 18.30ч., в Български културен център (ул. "Веслец"13) е представянето на „Театрален антракт“. Проектът обединява различни изкуства - актьорско, фотографско и филмово. Автор на идеята е фотографът Кайя Христова. 

Младият автор посвещава проекта на истинската жена. Жената, многолика и неизчерпаема, недокосната от времето. За проекта, Кайя разкрива: 

„Като творец винаги ме е вълнувало да снимам жени в зряла възраст. Тогава, когато времето е очертало траекториите на преживяното и е патинирало чертите на лицето им. Смекчило е погледа, но с онази мекота, зад която се таят цялата сила на опита и увереността на годините. Красотата няма възраст, но за моето творческо внимание тя е най-докосваща след 45. С възхита и преклонение, пред лицата, които избрах за проекта, изразявам благодарността и творческата си възхита от Жената.“ 

В този проект, към фотографа Кайя Христова се присъединява режисьорът Татяна Пандурска. За участието си в проекта тя споделя: 

„Идеята на Кайя ме развълнува и грабна веднага. Моята кариера започна като театрален режисьор. И в Театрален антракт отново се докосвам до това изкуство, но през погледа на филмовата камера, от друг ъгъл. Удоволствие е да работя с млад талантлив фотограф, какъвто е Кайя и заедно да представим различно лице на известни български актриси.

Целта ни е  провокация към зрителя. Искаме да насочим погледа към стойностното съвременно българско изкуство в различните му форми.“

Във фокус са дами от българския артистичен небосклон. Пред обективите застават обичани актриси: Койна Русева, Йоана Буковска - Давидова, Красимира Кузманова - Кокран, Стефка Янорова, Линда Русева, Лилия Маравиля, Биляна Петринска, Жени Александрова - Лечева, Снежина Петрова.

Фотопортретите се представят в изложбена зала, но с интерактивен нетрадиционен елемент - интегриране на глас и видео към визия. 

Авторите на проекта „Театрален антракт“ канят публиката на една НЕОбикновена фотографска изложба:

„Предизвикваме младата аудитория, която рядко влиза в изложбените зали и театъра, която често свързва портретната фотография с понятието селфи, да вземе любимия си смартфон и да изследва нещо ново и различно.“  

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд Култура.

 * * *

Кайя Христова

Графичен дизайнер и фотограф.  Работи с имена  в  сферата  на  музиката,  киното,  арт пространството и др. Пътешественик и автор-фотограф. 

Важни участия и изложби: 

  • Luxembourg Art Prize, 2021;
  • Дървото - универсум и връзка между световете, съвместно с Цветан Лазаров, с подкрепата на НФК–Творчески инициативи 2020;
  • 9th International Triennial of Stage Poster Sofia, 2019.

Професионален интернет профил: https://kayyahristova.wixsite.com/designstudiokayarthttps://kayyahristova.wixsite.com/kayyaphotography 

***

 ПАНДИ АРТ ПРОДУКЦИЯ, Татяна Пандурска

Компанията с основател и мениджър Татяна Пандурска е продуцент на проекта „Театрален антракт“. 

ПАНДИ АРТ ПРОДУКЦИЯ е филмова продуцентска компания за реализация на игрални и документални филмови проекти. С проектите си, налага специфичен културен почерк като форма.

Мисията на компанията е свързана с важната социална функция на изкуството и културата да възпитава пиетет към красивото, нематериалното и нравственото.

Сред водещите цели и принципи на екипа са да реализира проекти, които развиват появата на повече филми и произведения на културата в градските пространства, чрез синтетичността на изкуството и да насърчава творците.

Татяна Пандурска е режисьор, сценарист и продуцент. Има реализирани над 30 документални филми и копродукции, телевизионен театър, игрални телевизионни филми, мюзикъли, рекламни клипове и др.

***

 Пресофис:

Мария Иванова, А Positive Communications

тел.088 8255784, имейл: maria@aprconsult.com  

Обратно към всички новини от агенциите