Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Сандра и Людмил Блажеви са двама от участниците в пленера в Мъглиж


PR Sales


Сандра и Людмил Блажеви са двама от участниците в пленера в Мъглиж

Сандра и Людмил Блажеви са двама от авторите, които ще вземат участие в Международния пленер в Мъглиж, който ще се проведе от 20 до 26 юни т.г. Сандра Блажева се вдъхновява от това да създава провокативни портрети в стил Поп арт. В своите произведение тя използва техниката на маслената живопис, колажа и впръскването с ярък, контрастен колорит. Нейно верую са думите на Анди Уорхол: „В бъдеще всеки ще бъде известен за 15 минути”. 

Произведенията са изградени под въздействието на постмодерните тенденции от втората декада на 20 век. Провокацията тук е пресъздаването на портретната характеристика в унисон с техниките на постмодерните течения и дълбочината на творческия мироглед, който носи всяка една от тези личности. Още в първите прояви на европейския Поп арт в произведенията присъстват цитати от старото класическо изкуство. Днес самите произведения и техните автори дори се превръщат в образи на масовата култура, тиражирани в милиони екземпляри разпечатвани върху предмети от бита. Лицата, имената на художниците и самите те присъстват в телевизионните предавания, билбордовете и рекламите. Музеите на изкуството са част от масовия културен туризъм. Съвременната дигитална личност има връзка с художествените произведения от цял свят посредством различните медии, което води, изкуството към нови смисли и измерения. Личността на автора излиза на преден план. За свои теми Сандра избира лица на художници, оказали силно влияние върху нейното творчество. Чрез образите на артисти като Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Анди Уорхол, тя се опитва да пресъздаде върху платното и техния характер. Сред тези вдъхновители от световна величина е и българинът Христо Явашев – Кристо. За него тя твърди, че носи позитивизъм и иска да въздейства леко, както и неговото изкуство.

Людмил Блажев е скулптор, син на известния в културните среди Иван Блажев, като скулпторът на Яворов. Писане, музика и спорт са хобитата на Людмил. Но особеното отношение към нашата история, преклонението пред великите личности на нашето време са истинските предизвикателства за него. В творческата му биография има престижни награди и спечелени конкурси, сред които са за барелеф на Яворов в Брюксел, награда за малка пластика в Бостън, Първа награда за малка ластика в Сиатъл и прочие.

Обратно към всички новини от агенциите