Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Осветяват атрактивно сградата на Община Созопол


PR Sales


Осветяват атрактивно сградата на Община Созопол

За първи път откакто е построена сградата на общинския съвет в Созопол се осветява, за да може и вечер жителите и гостите на Созопол да се насладят на красотата на сградата и на археологическите разкопки в двора на местния парламент. По инициатива на председателя на Общински съвет - Созопол Георги Пинелов е изработена и монтирана табела, която също свети нощем и допълва общата визия на сградата. Това съобщиха от Общински съвет Созопол. 

Предстои и поставянето на табела, която да дава на туристите информация за археологическите разкопки в подножието на сградата. Археологическият обект, който допълва хилядолетната история на Созопол  е проучен през 2006 г. Под нивото на средновековен некропол от XI – XIV век са разкрити останки от античен архитектурен комплекс. Запазени са части от обществена сграда, цистерна с тръбопровод от края на VI – началото на V век пр. Хр. и фрагменти от зидове на помещения - IV век пр. Хр. През елинистическата епоха на това място върху по-ранните останки е изградено жилище с три помещения, датирано през III – II век. Обектът е реставриран през 2010 г. и съхранява останки от основите на „Старата община”, както и цистерна от началото на XX век в която се е съхранявала вода за нуждите на местната противопожарна служба. 

Обновената визия на общинския съвет е в унисон със стремежа да се покаже най- доброто от Созопол, а градът да запази престижа си на перла на Южното Черноморие.

Обратно към всички новини от агенциите