Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Национален състезател по борба става почетен гражданин на Мъглиж


PR Sales


Национален състезател по борба става почетен гражданин на Мъглиж

Състезателят по борба, класически стил в категория до 130 кг Радослав Георгиев ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Мъглиж”. Той е един от най-изявените състезатели на националния отбор по борба на България. Внесохме в Общински съвет Мъглиж това предложение, защото физическото и духовно развитие са неразделни и вървят ръка за ръка, каза кметът на общината д-р Душо Гавазов. 

Родът и корените на Радослав са от село Ветрен, община Мъглиж, където семейството му живее и работи. Още от малък проявява интерес към спорта и на седем години започва да тренира усилено. До десети клас учи и тренира в Спортно училище «Тодор Каблешков» гр. Стара Загора. Като изключително изявен спортист и национален шампион от ДЛП по класическа борба, в теглова категория – 100 кг., е преместен в София и единадесети клас завършва в Централното спортно училище «Олимпийски надежди» София, като спортист на отбора по борба на «ЦСКА». След това продължава образованието си в Националната спортна академия «Васил Левски», където ще се дипломира през 2022 г., като бакалавър по специалността «Спортен мениджмънт». 

Спортните постижения, с които е прославил своя роден край, община Мъглиж и България са много. Още като кадет, Георгиев е сред големите таланти в класическия стил в тежка категория. През 2014 година става пети на световното за кадети в Словакия. През този период печели първо място на международния турнир «Victory cup» гр. Анталия, Република Турция и е четирикратен шампион на Република България в ДЛП по класическа борба, в тежка категория - 120 кг. 

Като юноша продължава с упорития си труд, постоянство, преданост и любов към спорта да развива своя талант, като неведнъж е наричан от спортните светила – огромен гений в класическия жанр, в тежка категория. В този период става три пъти шампион на България в ДЛП, печели второ място на международния турнир „Петко Сираков – Иван Илиев“ и пето място на Европейското първенство в гр. Истанбул, Рупблика Турция.

Кариерата му продължава в Нациналния отбор по борба, но вече във възрастовата категория – мъже и теглова категория – 130 кг.  През този период на спортни изяви печели едно първо място на международния турнир „Дан Колов – Никола Петров“, 2-ро място на международния турнир „Александър Нестеренко“ – в гр. Новосибирск, Русия, 5-то място на европейска олимпийска квалификация, 6 сребърни и 8 бронзови медала от републикански първенства, участва в 5 световни и 6 европейски първенства. Но неуспорим е неговият успех, като петкратен шампион на Република България в тегловата си категория – 130 кг, ДЛП по класическа борба. 

През януари 2022 г., Радослав Пламенов Георгиев е отново шампион в теглова категория 130 кг. от ДЛП по класическа борба – Сливен 2022, като с това си гарантира място на европейското първенство през настоящата година. На 24.02.2022 г. за пореден път получи награда от Община Стара Загора в церемонията по награждаване на Спортист на годината. Мотото на Радослав Георгиев е същото, като на колоса в българската борба Дан Колов, а именно „Чувствам се силен, защото съм българин.“ Не можем да не се възхищаваме на всеотдайността на този млад българин, чиито бъдещи планове са, да се бори под националния флаг за прославяне на името на България и несломимата българска сила и дух, и един ден да стане отличен треньор на талантливи български деца. 

Удостояването със званието „Почетен гражданин на град Мъглиж“ на Радослав Пламенов Георгиев ще се извърши на официална церемония на тържествена сесия на Общински съвет Мъглиж, която ще се проведе на 30.06.2022 година.

Обратно към всички новини от агенциите