Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Разглеждат девет проекта за недостроения културен дом в Чирпан


PReporters


Разглеждат девет проекта за недостроения културен дом в Чирпан

Девет проекта, дело на млади архитекти и студенти от УАСГ, са постъпили по обявения от Община Чирпан конкурс за идеи относно централната част на града, където от далечната 1988 година стои недовършена театрална сграда със зала за 600 зрители. „Конкурсът беше обявен в началото на годината, като от администрацията заявиха, че търсят нестандартно решение на „брадясалия“ проблем. Последните обследвания на мастодонта показали, че няма съществени различия между парите, които са необходими за укрепване и завършване и евентуално събаряне и изграждане на нов културен център с преизползване на част от материалите. 

Очаква се 7-членно жури с председател проф. д-р арх. Тодор Булев, председател на Съюза на архитектите в България, на 31 май да обяви класирането. Наградният фонд предвижда: за първо място – 3 000 лв., за второ място – 2 000 лв., а за трето – 1 000 лв. Всички участници ще получат сертификати. Чирпанлии припомнят, че първата копка на сградата е била направена на 22 май 1978 година, когато са били взривени някогашните хали на града. Идеята била на поета Павел Матев, който по онова време е бил председател на Комитета за изкуство и култура (предшественик на Министерството на културата). Първоначален инвеститор е била държавата. Строителството е било преустановено през 1988 година, като междувременно са били изразходвани близо 5.5 млн. тогавашни лева. През изминалите малко над 3 десетилетия сградата е била прехвърлена като собственост на Общината, правени са няколко безуспешни опита тя да бъде продадена на частни фирми и довършена с различно от първоначалното предназначение. 

От участниците в конкурса се очакват идеи и разработки за превръщане на сградата в център за култура, туризъм и развлечения, както и за бизнес. Заданието предвижда зала със сцена за представления с прибираща се оркестрина и около 350 места, музейна експозиция – около 500 кв. м РЗП, конферентни и обучителни зали – 50 места, изложбена зала, ресторант, кафетерия, офисна част, паркиране, озеленяване. Организаторите на конкурса в аванс съобщиха, че представените проекти дават три варианта: запазване и довършване, частично събаряне и допълнения и цялостно разрушаване с ново строителство. До ден – два проектите на младите архитекти ще бъдат представени на билбордове в Града на Яворов.

Обратно към всички новини от агенциите