Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Летен Никулден отбелязаха в Черноморец


PR Sales


Летен Никулден отбелязаха в Черноморец

Летен Никулден отпразнуваха в Черноморец, чието старо име е Свети Никола, с което по традиция отключват морето. Отец Севастиян от храм „Св. Никола“ връчи ключа на кмета Росен Деспов на специална церемония. Това се случи на 9 май - деня, в който мощите на Св. Николай са били пренесени от град Мир в град Бари през 1087г. и оттогава се чества като Летен Никулден. 

В храма в град Черноморец се стекоха местни миряни и много украински бежанци, приютени в града, заедно с децата си, за които този празник също е много важен. За първи път на церемонията присъстваха заедно кметът на Черноморец – Расен Деспов и кмета на община Созопол Тихомир Янакиев. Те обещаха пред отец Севастиян, че ще запазят тази традиция и занапред. Двамата кметове присъстваха на специалната служба – Петохлебие за здраве и късмет, идваща от онзи евангелски откъс, разкриващ чудото, извършено от Господ Иисус Христос с преумножаването на петте хляба и двете риби, с които се нахранили повече от пет хиляди мъже, без жените и децата. 

Отец Севастиян, в неговия неповторим стил, разказа за пренасянето на мощите на Свети Николай от гр. Мир в гр. Бари. В словото си той не подмина и светския празник днес – честването на победата над фашизма. Акцентът беше върху победата на християнския свят над идолопоклоническия фашизъм. Отецът направи аналогия и с днешната война в Украйна и всички се помолиха за мир. От храма потегли шествие до пристанището на Черноморец. То беше водено от моряци от военна база Атия с командир Капитан Трети ранг Калоян Попов. Кметовете Тихомир Янакиев и Росен Деспов следваха отец Севастиян с икони на Св. Николай. Хоругвите носеха деца на украински бежанци. Шествието мина по улиците на града. На пристанището отецът благослови морето и всички, които са свързани с него и връчи ключа за него на кмета Деспов. След това военните, свещеникът, официалните лица и гражданите се качиха на военния катер „Колокита“ и хвърлиха във водата венци и цветя в памет на загиналите рибари и моряци. След този ритуал морето вече е отключено за рибари и моряци, а Св. Николай ще бди над тях до 6 декември – зимния Никулден, когато ще бъде сложен край на риболова, а морето ще бъде заключено за зимата.

Обратно към всички новини от агенциите