Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Глобалният проект “Отвъд стените” на Сайпе е във Венеция за Деня на Земята и 59-ото Венецианско биенале


Chapter 4


Глобалният проект “Отвъд стените” на Сайпе е във Венеция за  Деня на Земята и 59-ото Венецианско биенале

На 22 април 2022 г. във Венеция се откри 59-тото Венецианско биенале, най-старият и престижен форум за съвременно изкуство. За да отбележат събитието, както и Деня на Земята, Lavazza Group с #EmbracingVenice посрещат артистът Сайпе (Saype) и новата спирка на световното му  произведение на изкуството „Отвъд стените“. Посетителите ще могат да се насладят на творбата на Сайпе на 22 април в района на Arsenale Nord - мястото на втората самостоятелна изложба в Италия на френско-швейцарския художник след Торино, със снимки, видеоклипове и подробности за инсталацията за проекта „Отвъд стените“ и някои от неговите 12 спирки по света от 2019 г., които символично създават най-голямата човешка верига досега и подчертават важността да останем заедно, за да преодолеем всички предизвикателства на нашето време.

В Деня на Земята Lavazza Group иска да привлече вниманието към особено актуален въпрос: крехкостта на живота на земята и отговорността към другите хора, различните форми на живот и планетата, на която имаме привилегията да живеем. Това ще бъде визуално пресъздадено чрез въздействащото, но ефимерно произведение на изкуството, проектирано да изчезне за броени дни и реализирано във Венеция – градът, който е върховният символ на изкуството и човешката креативност, но също и на сложната връзка между човека и природата,

Две ръце се протягат една към друга в израз на доверие и взаимопомощ: това е централният образ на монументалното произведение, нарисувано върху трева с помощта на създадени от самия художник биоразградими пигменти и инсталирано на класически венециански „понтон“, който всеки ден пресича каналите, за да позволи на града да бъде домакин на „Отвъд стените“, „най-голямата човешка верига в историята“, проект, пренесен на различни ключови места в страни по света (instagram.com/saype_artiste).

„След като пътувах в продължение на 3 години по света с проекта „Отвъд стените“, съм щастлив, че именно този емблематичен град ще бъде част от него. Град на историята и  изкуството, Венеция отразява предизвикателствата на изменението на климата. В този смисъл работата ръка за ръка с уважението към природата е единственият начин да преодолеем заедно неуспехите от миналото и да създадем светло бъдеще”. – каза Сайпе – „Да мога да пренеса ръцете на „Отвъд стените“ през каналите за Венецианското биенале е възможност за мен да изпратя красиво послание за оптимизъм към целия свят. Денят на Земята е идеалното време да ни напомни, че екологията трябва да бъде в основата на нашите грижи и аз съм горд, че мога да изпратя това съобщение с Lavazza, които са исторически партньор в моето приключение като артист и с които се опитваме да продължим напред в един по-устойчив свят.“ 

 „Дадохме на този проект пълната си подкрепа, за да продължим по пътя, по който сме тръгнали преди много години, с цел да дадем глас на проблемите пред устойчивостта чрез изкуство и фотография.“ – каза членът на борда на Lavazza Group Франческа Лаваца. „Изкуството на Сайпе изцяло въплъщава нашите ценности и е идеалното доказателство за все по-близката връзка между визуалните изкуства и устойчивостта. В духа на нашата Цел Нула, ние избрахме Деня на Земята, за да събудим отново нашето колективно съзнание за деликатния баланс между човека и природната среда и за необходимостта от предприемане на действия за насърчаване на промяната. С наближаващото биенале на изкуствата във Венеция, ние искаме да предложим на света визуален синтез, който интегрира работата на Сайпе в този най-емблематичен град, с който имаме дългогодишни връзки чрез партньорства и културни проекти.“

Цел Нула, създадена от Lavazza, се присъединява към 17-те Цели за устойчиво развитие и се стреми да разпространи посланието на Дневния ред 2030 до възможно най-широка аудитория, както и да ръководи проектите на Групата в последните години, за да повиши осведомеността по въпросите на устойчивостта.

Lavazza Group е дългогодишен поддръжник на Сайпе, с когото споделя ценностите на приобщаване, солидарност и желание за опазване на околната среда, която е все по-застрашена. Художествена комбинация, съсредоточена върху вярата в отговорното изкуство, която има за цел да насърчи размисъла върху ролята, която всички трябва да играем в опазването на света, в който живеем. Това е придружено от ангажимент в реалния свят, който от една страна художникът прилага към своята работа, а от друга, Групата реализира, като действа като отговорен бизнес ежедневно и чрез своята Фондация, водена от корпоративната цел „Пробуждане на по-добър свят всяка сутрин”.

Партньорството между Lavazza Group, Сайпе и Венецианския павилион придобива конкретна форма със събитията във Венециански павилион Fuori Padiglione, серия от пет срещи, базирани на дълбоко споделени цели. Целта е да се провокират хората да мислят отговорно за бъдещето и за належащите социални и екологични проблеми, с оглед ограничаване на разрушителното въздействие на изменението на климата, което заплашва уникални места като Венеция и силно уязвими култури като кафето.

Събитието със Сайпе е част от програмата на Венецианския павилион FPV, курирана от Джована Заботи, която тази година ще бъде озаглавена „Alloro“ [Bay Laurel], свидетелствайки за диалога, който е възможен между изкуството и природата и на който работата на Сайпе е конкретна пример.

 „Човек и природа: тази симбиотична връзка върви ръка за ръка през последните десетилетия с нарастващото уважение към динамиката на екологичната устойчивост, грижата за животните и защитата на всички живи същества. Това е форма на повишено екологично съзнание, което еволюира и започва да се изразява творчески чрез изкуството. Всъщност това представлява нова форма за творчеството, където границите между изкуство, наука и комуникация са размити. Тук се крие връзката между „Alloro“ и произведенията на Сайпе – природата заена централно място в произведението на изкуството, природа, която се трансформира и мутира, променя цвета и формата и приема нов живот, както ние, хората, които живеем в нея. ” – каза Джована Заботи, куратор на павилиона във Венеция. „Успоредно с това, природата, експериментирането, изкуството и бъдещето ще бъдат темите, минаващи през всички събития на Fuori Padiglione, в които младите хора и надеждата, която представляват, ще играят основна роля. Партньорството с Lavazza Group е щастлив пример за все по-близката връзка между природата и изкуството и аз съм особено щастлив от сътрудничеството, което установихме“. 

Обратно към всички новини от агенциите