Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

ИКЕА ще премахне постепенно пластмасата от опаковките си до 2028 г.


Paragraph 42


ИКЕА ще премахне постепенно пластмасата от опаковките си до 2028 г.

Като част от устойчивата мисия за намаляване на климатичния отпечатък компанията представи и LED крушки от ново поколение

В съответствие с ангажимента да осъществи положително въздействие върху климата и хората, ИКЕА постепенно ще премахне пластмасата от потребителските опаковки на продуктите си. Изтеглянето на старите такива ще се случва поетапно, започвайки от целия нов асортимент до 2025 г, като ще обхване и настоящия до 2028г. Чрез това решение шведският гигант цели да намали пластмасовите отпадъци и климатичния отпечатък върху природата, оказвайки въздействие върху индустрията за разработване на опаковки от възобновяеми и рециклирани материали.

Опаковката е ключов компонент от бизнес модела на ИКЕА и е важен фактор за достъпността, устойчивостта и безопасността, с които е известна компанията. На годишна база тя изразходва над 1 милиард евро за около 920 000 тона на опаковъчния материал. Изтеглянето на пластмасата от опаковките ще изисква разработване на нови решения, както и тясно сътрудничество с продуктовите развойни екипи и доставчици на ИКЕА по целия свят. Пластмасовите опаковки могат да остават при някои продукти от хранителния асортимент на ИКЕА, където е необходимо да се осигури качество в съответствие със стандартите за безопасност на храните, като в този случай те ще бъдат възобновяеми или рециклируеми.

"Изобретателността е част от наследството на ИКЕА и опаковките в никакъв случай не са изключение в това отношение. Изтеглянето на пластмасата в нашите продуктови опаковки несъмнено ще бъде предизвикателство през следващите години. С това движение се надяваме да стимулираме иновациите в опаковките и да използваме мащаба и обхвата си за положително въздействие на индустрията извън нашата верига за доставки", споделя Мая Келберг, Ръководител на развойна дейност в ИКЕА в Швеция.

Изтеглянето на пластмасовите опаковки е част от цялостния ангажимент на ИКЕА да намали драстично климатичния отпечатък в цялата верига на стойността – от снабдяването с материали и производството, до начина, по който продуктите на шведския бранд се използват у дома. Предоставянето на възможност за потребителите да подобрят енергийната ефективност у дома е важна част от цялостната мисия за устойчиво развитие. Ето защо по-рано тази година ИКЕА предприе стъпка в реализирането на тази цел и представи в асортимента си серията LED крушки от ново поколение SOLHETTA, които са по-достъпни и още по-икономични. Новата серия включва крушки със стандартни форми и размери, които издържат до 25 000 часа или 20 години[1]. В сравнение с предходните серии LEDARE и RYET, SOLHETTA е средно с 35% по-ефективна в енергопотреблението, което се равнява на 45 000 тона спестен въглероден диоксид (CO2) годишно[2]. 

„Вярвайки, че устойчивостта и достъпността трябва да вървят ръка за ръка, представихме следващото поколение енергийно ефективни LED крушки чрез серията SOLHETTA, която ще позволи на нашите клиенти да намалят своето въздействие върху климата и околната среда. Щастлив съм да обявя, че серията се предлага на по-ниска цена, което я прави още по-достъпна“, сподели Джонатан Елофсон, Бизнес лидер в ИКЕА Швеция. 

 
[1] Изчислено при използване до 3 часа на ден.
[2] Изчислено на база продажбите на електрически крушки LEDARE и RYET през 2019 г. (63 милиона), и средното използване от 3 часа на ден.

Обратно към всички новини от агенциите