Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Три онлайн събития запознаха деца и младежи с музикалното програмиране в рамките на Европейска седмица на програмирането


Сдружение Алтернативен свят Оренда


Три онлайн събития запознаха деца и младежи с музикалното програмиране в рамките на Европейска седмица на програмирането

За пета поредна година Сдружение „Алтернативен свят Оренда“ организира събития по музикално програмиране в рамките на най-голямата европейска инициатива за дигитално образование „Запознайте се и програмирайте“ към Европейска седмица на програмирането. Петото издание отново срещна деца и младежи с професионални артисти от музикалното и визуалното изкуство, които представиха на участниците различни творчески проекти, обединени от общата тема за създаване на музика чрез съвременните технологии.

Първото събитие - MUSIC EXPLORATION, с което започна поредицата от срещи отведе всички присъстващи в творческия свят на Десислав Георгиев (AuroraX), който се занимава професионално със сътворяването на електронна музика. Един от акцентите в събитието беше и създаването на аудиопиеса по кукления музикален спектакъл „Роден под щастлива звезда“, по който Десислав работи заедно с актрисата и драматург Маргарита Петрова и пианиста и композитор Милена Великова.

Второто събитие – „Линеарни ритмики“, ни отведе в творческия свят на артистите Николина Минчева и Любомир Минчев, които запознаха участниците с основни елементи и софтуери за създаване на произведения, преплитайки музикално и визуално изкуство чрез своя аудио-визуален проект „Линеарни ритмики". Синтезът между музика и графики, които участниците в събитието наблюдаваха, отвеждат в едно материализирано музикално пространство. Пред очите на всички оживяха анимирани фрагменти с динамиката на звуковата вълна, която от своя страна става по-гъвкава с помощта на дигиталните инструменти. Двамата артисти демонстрараха пред участниците създаването на визуални и музикална форми посредством записани семпли от различни акустични източници, преминаващи през дигитални трансформации.

Третото събитие от поредицата беше „Интелигентната музика 5“, което екипът на Сдружение „Алтернативен свят Оренда“ проведе за пета поредна година в рамките на Европейска седмица на програмирането. Участващите деца и младежи гостуваха на звуковия инженер гл. ас. д-р Тихомир Радев от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев” – гр. Пловдив, който демонстрира процеса по звукозапис, обработка и мастеринг в звукозаписно студио. 

Събитията бяха чудесна възможност за ученици и учители от общообразователните училища и училищата по изкуства да се запознаят с принципите и възможностите за работа със съвременните средства и технологии във връзка с изучаваната дисциплина „Музика“. По време на всяко от тях се организираха интересни дискусии по темата, а заредените с творческо вдъхновение млади участници заявиха желание за следващи срещи.

Събитията се реализираха благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

Обратно към всички новини от агенциите