Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Контактни лещи с диоптър


Оптика Косеви


Контактни лещи с диоптър

Контактните лещи са оптични лещи, поставяни директно в окото за корекция на зрението. Проблемите със зрението често са предизвикани от отклонения като: далекогледство, късогледство, пресбиопия, астигматизъм и други. Подборът на контактни лещи е важен и е добре да се посъветвате с офталмолог. Оптичният специалист ще обърне внимание например, ако прекарвате много време пред компютъра, и ще ви предпише лещи с висока пропускливост на кислород и високо съдържание на влага. Препоръката на лещи с други параметри в този случай ще бъде нелогична, защото очите ви ще бъдат много уморени с тях.

Лещите се ползват и с козметични цели – за подчертаване или промяна на цвета на очите (цветни лещи). Предлагат се и за защита на ретината от слънчевите лъчи или отразените светлини в сняг. Могат да се ползват и в случаи, когато е нужно улесняване на зарастването на роговични рани и др. Контактните лещи с диоптър са отлична алтернатива за очите вместо очила. Много хора, не искат да ползват очила, именно такива пациенти избират най-често диоптрични лещи.

Контактните лещи позволяват да се избегнат познатите проблеми на очилата - ограничено полезрение, оптически измами, запотяване на стъклата, отказване от определени видове спорт. Те обаче изискват много повече грижи и старание. Неправилното им съхранение и употреба ги правят опасни за очите и могат да доведат до сериозно увреждане на роговицата. Лещата се поставя в окото и плува върху слъзния филм, като се придържа от собствената си форма и клепачите. 

Според материала се делят на два вида: меки и твърди. 
Според това какви зрителни изменения коригират са:
- сферични - за късогледство (миопия) или далекогледство (хиперметропия);
- торични - за астигматизъм
- мултифокални за старческо далекогледство (пресбиопия).
Сферичните контактни лещи са най-търсените контактни лещи, защото коригират най-масовото зрително изменение – късогледство. 
За разлика от сферичните, торичните контактни лещи не са толкова масови, но са изключително важни за хората с астегматизъм. В наше време, астигматичните контактни лещи, са усъвършенствани и предлагат корекция на до 5.75 D. Добавени са баластни части, които спират лещите да се въртят в окото.

Мултифокалните или прогресивни контактни лещи са тези, които коригират старческо далекогледство (пресбиопия). След определена възраст хората се нуждаят от добавка за близо или за далеч в зависимост от нуждите им.

Всички видове контактни лещи – диоптрични или цветни, можете да намерите, изберете и закупите в онлайн магазина на Оптика Косеви. Работим с най-добрите в тази сфера и не правим компромис с качеството, затова ползваме продукти и марки с доказан произход. 

Обратно към всички новини от агенциите