Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Три онлайн събития ще запознаят деца и младежи с музикалното програмиране в рамките на Европейска седмица на програмирането


Сдружение Алтернативен свят Оренда


Три онлайн събития ще запознаят деца и младежи с музикалното програмиране в рамките на Европейска седмица на програмирането

За пета поредна година Сдружение „Алтернативен свят Оренда“ организира три онлайн събития по музикално програмиране, в рамките на петото издание на най-голямата европейска инициатива за дигитално образование „Запознайте се и програмирайте“ към Европейска седмица на програмирането (9 - 24 октомври 2021 г.). 

Събитията ще представят различни начини, с които участниците да се научат сами да сътворяват музика, вдъхновени от музикалното изкуство и благодарение на възможностите, които предоставят съвременните компютърни технологии. Синтезатори, секвенсъри, ефект процесори, дигитални рекордери, семплиране са само част от думите, с които описваме музикалното програмиране. Срещите са подходящи за начинаещи младежи на възраст между 15 и 24 години.

Събитията са подходящи за обогатяване знанията на учениците от общообразователните училища, училищата по изкуства във връзка с изучавания учебен материал по дисциплините „Музика“ и „Изобразително изкуство“, запознавайки ги с принципите и възможностите за работа със съвременните средства и технологии. Според учебните програми се предвиждат учебни часове за наблюдение в извънучилищна обучаваща среда. Поради това трите събития, които организира Сдружение „Алтернативен свят Оренда“ са чудесна възможност за учители и ученици.

По-долу представяме кратко описание на всяко събитие, както и начините, по които можете да се запишете за участие.

 

„Линеарни ритмики“

На 16.10.2021 г. (събота) от 11 ч. ще се проведе първото събитие „Линеарни ритмики“. Артистите Николина Минчева и Любомир Минчев ще запознаят участниците с основни елементи и софтуери за създаване на произведения, преплитайки музикално и визуално изкуство чрез своя аудио-визуален проект. „Линеарни ритмики" работи на сетивно ниво, оказвайки звуково и визуално въздействие върху публиката. В същността си, синтеза между музиката и графиките, отвеждат в едно материализирано музикално пространство. Анимираните фрагменти, оживяват с динамиката на звуковата вълна, която от своя страна става по-гъвкава с помощта на дигиталните инструменти. Музикалната форма е създадена посредством записани семпли от различни акустични източници, преминаващи през дигитални трансформации.

 

MUSIC EXPLORATION

Второто събитие е на 17.10.2021 г. (неделя) от 16:00 ч. MUSIC EXPLORATION ще ни въведе в творческия свят на Десислав Георгиев (AuroraX), който се занимава професионално със сътворяването на електронна музика за различни проекти: филмови саундтраци и теми, фонова музика за сцени с научни и образователни проекти, аудиопиеса, музика за фолклорен пърформанс. Един от акцентите в събитието е създаването на аудиопиеса по театрален спектакъл. Повече за творческия процес ще разкажат актрисата и драматург Маргарита Петрова и пианиста и композитор Милена Великова.

 

„Интелигентната музика 5“,

Третото събитие от поредицата е „Интелигентната музика 5“, което ще се проведе на 30.10.2021 г. (събота) от 13:00 ч. Петото издание на „Интелигентната музика“ ни отвежда в звукозаписното студио на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев” – гр. Пловдив, за да проследим отблизо процеса по звукозапис, обработка и мастеринг. Звуковият инженер гл. ас. д-р Тихомир Радев и фасилитаторите на събитието ще запознаят участниците с основните елементи на музикалното програмиране и ще обсъдят конкретни идеи за работа с музикален софтуер.

 

Може да заявите своето участие в събитията на: world.orenda@gmail.com или facebook страницата на Сдружение „Алтернативен свят Оренда: Алтернативен свят Оренда/ Alternative world Orenda | Facebook. След направената от Вас регистрация, ще получите връзка към виртуална стая на платформа ZOOM.

 

Facebook събитие „Линеарни ритмики“: Линеарни ритмики | Facebook

Facebook събитие MUSIC EXPLORATION: MUSIC EXPLORATION | Facebook 

Facebook събитие „Интелигентната музика 5“: Интелигентната музика 5 | Facebook

 

Настоящите събития се осъществяват благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

Обратно към всички новини от агенциите