Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Летният туристически сезон беше труден за бизнеса в Синеморец


PR Sales


Летният туристически сезон беше труден за бизнеса в Синеморец

Летният туристически сезон беше труден за бизнеса в Синеморец, казаха хотелиери от курорта. Активният сезон беше точно един месец - започна на 25 юли и приключи на 25 август, заявиха те и поясниха, че през юни хотелите в курорта са били напълно готови да посрещат гости, но не е имало туристи. 

Заради многото неясноти загубихме персонала, който започна да се насочва към други браншове, при които няма прекъсване - като хранителни магазини, бензиностанции и др. Така, хотелиери и ресторантьори останаха без никакви кадри. Заради КОВИД кризата вече има и фалирали хотели. За много хотелиери в Синеморец това е трета поред тежка година. Факт е, че има много обяви за продажба на хотели. Все още не е решен въпросът с ритмичното плащане на социалните мерки на държавата към хотелиери, ресторантьори, туроператори, турагенти, екскурзоводски и транспортни фирми. Високата цена на 1 киловат електроенергия от август пък е увеличила разходите в хотелите с капацитет от 75 до 150 легла 2-3 пъти, а от 150 до 300 легла от 4 до 5 пъти. Тези високи разходи са стопили скромните приходи в хотелиерството и ресторантьорството. 

Доста добър ръст отчитат българите като курортисти. Тази година по Южното Черноморие са възстановени пазари като Естония, Норвегия, Франция, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия и Швеция, от които през сезон 2020 не са посрещнали нито един турист. 

Направените анкетни проучвания сочели, че туристите от чужбина са доволни от условията за почивка и мерките срещу КОВИД-19. Доминирали оценки, че целият персонал е много внимателен и с поведението си е пример за чужденеца. Анализ на БРТК показва, че максимално са нараснали резервациите през Booking. Повече от 40 на сто от заетостта на хотелите е чрез тази система. По-добър е средният престой на българина - около 4 дни, докато през 2019 година е бил 2 дни.

Обратно към всички новини от агенциите