Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

В Бродилово приготвят туршия от мушмули


PR Sales


В Бродилово приготвят туршия от мушмули

Домашната зимнина и консерви поскъпват в средата на септември. Жителите на село Бродилово в община Царево обаче не са особено притеснени от това. Те сами си добиват повечето от продуктите за приготвяне на зимнина. Затова и техните туршии са особено вкусни и екзотични. Най-интересната странджанска туршия е тази от мушмули и изворна вода. Пълнят се в буркан, заливат се с вода и туршията е готова. Няма сол, няма захар, няма преточване или вакуумиране.

По традиция именно в първия есенен месец цените на зарзавата за направа на лютеница и туршии би трябвaло да са най-изгодни. Така реално лютеницата за зимата ще ни излезе солена. Още повече, че самите търговци също слагат надценки и крайният потребител плаща с поне 10 на сто по-скъпо от цената на борсата. И въпреки че при направената домашно няма консерванти, оцветители и подобрители, цените на зарзавата вероятно ще откажат домакините от направата на буркани с печени чушки и лютеница. 

Подобна е ситуацията и с бурканите с кисели краставички, тъй като на едро в момента килограм корнишони се продава за 1,85 лева. Както и за останалите туршии. Докато през ранната есен на 2020 г. зеле и моркови са стрували около 65-75 стотинки за килограм, сега цените им се движат около левче. Направата на сладка и плодова ракия също е поскъпнала през последната година. Захарта, която е нужна за направата им, обаче е запазила цената си непроменена за последната година и се търгува за средно 1,37 лева за килограм на едро.

Обратно към всички новини от агенциите