Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Фестивал на смокинята ще се проведе в Синеморец


PR Sales


Фестивал на смокинята ще се проведе в Синеморец

Първи фестивал на смокинята ще се проведе през този уикенд в Синеморец. Организатор на проявата е Народно читалище „Синева” със съдействието на кметското наместничество. Ако обичате смокините толкова, колкото и ние, то фестивалът е вашето място с разнообразна и приятна програма, призовават организаторите.

Фестивалната програма започва от 10,00 часа на 11-ти септември с публична беседа на тема „Тайният живот на смокините по българското Черноморие” д доцент Никола Стоилов. Участниците ще научат интересни факти от древността до наши дни за ботаниката, за различните сортове смокини, за мъжките и женски растения, за опрашването и отглеждането. Веднага след това ще стартира Арт ателие „Нарисувай ми смокиня” със Сандра Наумова от бар Кораба. Очаква се малки и големи любители на изкуството да нарисуват заедно смокините с цялото им разнообразие от форми и цветове. Художествените материали са осигурени от организаторите. 

В следобедните часове ще започне работа и кулинарна работилница „Гурме със смокини” с Людмил Хайдутов от гастро бар Nobby Nobbs и Ерик Дейвид Холзи от Multi Kulti Collective. Ще бъдат приготвени чудни салати, ястия и десерти, като във всичко ще се използват смокини. Ателието ще завърши със споделена вечеря с това, което всички заедно са сътворили. През същото това време ще се проведат и три сесии за рисуване по метода неврографика с Маргарита Атанасова. Не е необходимо да притежавате умения за рисуване. Всички необходими материали ще бъдат предоставени. Подходящо е за деца и възрастни. Продължителността на всяка от тях е около 1 час. 

От 18,00 до 20,00 часа ще се проведе игра за търсене на съкровища „Намери смокинята”. Сборенният пункт е амфитеатъра в двора на старото кметство в центъра на селото, където ще се проведат и повечето от фестивалните мероприятия. Вечерта ще завърши с  концерта на проекта „Вокализирай това” на Миша Илиев. Ще бъдат изпълнени обичани и популярни поп и рок хитове в акустичен вариант в амфитеатъра в двора на старото кметство. 

В неделя ще се състои Арт базар и базар на продукти от смокини. В двора на старото кметство, под дебелите сенки на дърветата, ще бъде подреден симпатичен базар, на който разнообразни артисти и творци ще представят своите изделия, вдъхновени от смокините, а производители ще предлагат вкусни домашни сладка, сиропи, ликьори, ракии, сладкиши и други продукти от смокини.

Събитието се провежда в съответствие с изискванията на Заповед РД-01-748 / 02.09.2021 г. на Министъра на здравеопазването. Посещението на проявите се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от посетителите и организаторите.

Обратно към всички новини от агенциите