Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Профил

Възможно е да има лек ръст в цените на имотите след влизането ни в Еврозоната


3CON


Възможно е да има лек ръст в цените на имотите след влизането ни в Еврозоната

България ще стане дори по - атрактивна страна за инвестиции след влизане в еврозоната.

В началото на лятото на 2024 година, ще стане ясно дали България покрива критериите и дали ще успее да се присъедини към еврозоната през януари догодина. 

Според брокери, цитирани от Bloomberg, е възможно да има лек ръст, последван от по-сериозен спад на цените в рамките на 20%. Очаква се краткосрочно спекулативно вдигане на цените на всички видове имоти в България при влизането на страната в еврозоната. Поскъпването няма да е със същата интензивност от последните 2 години, като след това ще има стабилизация на ценовите равнища с вариации при различните видове строителство.

Малко по малко секторът на недвижимите имоти започва да се преобразява в нова “евро - премяна”. Цените в обявите за имоти вече на 90% са в евро. Това е подготовка на потребителя за това какво му предстои да плати в реални цифри. Сделките се сключват само и единствено в евровалута. Актуалните цени на имотите можете да проверите на сайта на една от водещите компании за недвижими имоти Нов дом 1.

 

Разклаща ли се стабилността на имотния пазар?

2024 г. започна със стабилни цени и най - ниските лихви по кредитите до сега. От край време този сектор е в разцвет, така че не е нужно да се споменава, че тази тенденция продължава. Покачване на цените не се очаква на този етап от експерти, които са уверени, че този отрасъл у нас ще е все така доходонесен. 

Ще се вдигнат ли цените на имотите след приемане на еврото?

Според финансови експерти, сред които Деан Василев изпълнителен директор и основател на Creditland, България ще стане дори по - атрактивна страна за инвестиции, както в имотния сектор, така и в цялостен бизнес аспект. Българският имотен пазар е добре подготвен за влизане в еврозоната и приемането на еврото би стимулирало търсенето заради очакван засилен интерес на чуждестранни инвеститори към имотния пазар. Възможно е да има лек ръст в цените на имотите, последван от по-сериозен спад. Цените на жилищата биха имали известна конвергенция към цените в други държави от общността и леко поскъпване, но не толкова много, колкото се очаква при бизнес имотите.

Повод за притеснения няма, тъй като в сравнение с по-голямата част от страните в Европа, България държи едни от най - ниските цени към момента. Кризата на пазара в Германия продължава, а жилищата в други страни като Испания и Франция са съпоставими с нашите. Имотният пазар у нас плавно се подготвя за процеса по превалутиране. Има теории, които отричат необичайно изкуственото вдигане на цените въобще от началото на инфлационната криза като се изключи фактора инфлация.

Икономическите условия, като ниските лихви по ипотечните кредити и увеличаващите се заплати, ще продължат да поддържат растежа на цените на стоките и услугите, включително недвижимите имоти. Очакваното присъединяване към еврозоната също ще допринесе за допълнителен ръст на цените. Анализът на хърватския опит показва, че цените са се увеличили значително през първата година след приемането на еврото, въпреки високите лихви по ипотеките.

Много компании, които предлагат недвижими имоти, са подготвени за спекулации, но малко са тези, на които можем да се доверим. Преди да предприемем покупка проверете портфолиото на компанията, с която ще работите! Трябва да има голям опит и сигурен брой сключени сделки. Една от водещите компании за недвижими имоти е Нов дом 1. Тя предлага персонална консултация на клиентите с професионалисти. Брандът се отличава с находчив поглед към работата си. Агенцията посредничи за осъществяването на покупка, продажба, отдаване под наем и инвестиции на недвижими имоти във Варна и София.

Обратно към всички новини от агенциите