Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Профил

Кръгла маса по археология проведоха в Ахтопол


PR Sales


Кръгла маса по археология проведоха в Ахтопол

Кръгла маса по въпроси, свързани с историята, археологията и етнографията се проведе в Ахтопол за двадесет и първи пореден път. Лектори по време на събитието бяха доц. дин Мартин Гюзелев изнесе доклад на тема „Проблематиката около Плиниевия Аристеум“. 

Д-р Найден Прахов от Център по подводна археология – Созопол говори за подводните археологически проучвания в Несебър, като разказа за постигнатите резултати и начерта перспективите за бъдещи изследвания, д-р Атанас Орачев, председател на Научния съвет на Сдружение „Черноморска Странджа“, който беше и модератор на форума, запозна присъстващите с темата за оловните щокове за двуроги котви и проблемите около античната история на днешно Царево, доц. д-р Бони Петрунова от НИМ-София представи доклада „Нови находки от агатополския манастир „Св. Йоан Предтеча“, Татяна Байкушева от Регионален исторически музей - Бургас сподели своите изследвания по темата: „Еленските гробета“ в Странджа и култът към т. нар. самогонен елен“. Прочетени бяха и докладите на проф. дин Кирил Павликянов (СУ „Св. Климент Охридски“) „Светогорският манастир Ватопед и неговият метох в Ахтопол – свидетелството на един наскоро открит документ от архивите на Ватопед“ и на Николай Пенев (СУ „Св. Климент Охридски“) - Колективна находка на „псевдо-тесери“ от акваторията пред хотелски комплекс „Невен“. 

Форумът се организира от сдружение „Черноморска Странджа“ с председател инж. Петър Кънев и фирма „Демакс“. Откриването започна с водосвет, отслужен от отец Йордан от Ахтопол. В началото на конференцията инж. Петър Кънев поздрави участниците в срещата, след което направи кратка равносметка за работата на сдружение „Черноморска Странджа“. Той припомни за приноса на организацията за опазването и изследването на културно-историческото наследство на региона и на страната. Гости на събитието бяха проф. Иван Илчев – член – кореспондент на Българска академия на науките, акад. Васил Николов, издателят Иван Гранитски, проф. Станислав Станилов, нумизматът проф. Иля Прокопов, дипломатът Пламен Грозданов, юристът Борис Велчев, главен прокурор на България в периода 2006-2012, бившият заместник министър председател и министър на образованието и науката Даниел Вълчев, бившите областни управители на Бургаска област Стойко Танков и Вълчо Чолаков, кметът на Ахтопол Станислав Димитров и бившия градоначалник Бисер Колев, Стоян Райчевски, Марин Несторов – управител на фирма „Демакс“, видни археолози, общественици и представители на местните общности, журналисти. 

В събитията, които сдружение „Черноморска Странджа“ осъществява участват като лектори видни български учени и изследователи от различни области на знанието – историци, археолози, изкуствоведи, архитекти, лекари, физици, химици от почти всички големи централни и регионални научни, образователни държавни и обществени институции. Изнесени по време на научните форуми през годините до момента са над сто и петдесет доклада и научни съобщения.

Обратно към всички новини от агенциите