Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Д-р Първанова ще участва в конференция на тема "Природния газ в Източното Средиземноморие – Casus Belli или шанс за регионално сътрудничество?"


Nuveo Communications


Д-р Първанова ще участва в конференция на тема "Природния газ в Източното Средиземноморие – Casus Belli или шанс за регионално сътрудничество?"
Веднага след приключването на юлската пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, д-р Първанова ще отлети за Тел Авив, където ще участва в конференция на тема "Природния газ в Източното Средиземноморие – Casus Belli или шанс за регионално сътрудничество?" Като заместник-председател на Комисията по енергетика, околна среда и води на Съюза за Средиземноморието, българският евродепутат ще бъде основен докладчик на събитието. Доклади ще бъдат представени и от Министерството на външните работи и Министерството на енергетика на Израел и от представители на водещи компании в областта на добив на газ и петрол. През последните няколко години значителни газови и нефтени находища бяха открити в Източното Средиземноморие. Това предоставя нови възможности за сондажи в териториалните води на страните от региона. Потенциалът на откритите залежи е значителен и би могъл съществено да промени енергийните ресурси в Близкия Изток и Европа. Поради тази причина, е изключително важно да се вземе впредвид съществуващото в региона геополитическо и дипломатическо напрежение, тъй като откритите енергийни залежи могат да доведат и до нови конфликти. В този контекст, целта на конференцията е да събере и даде възможност на експерти, политици и дипломати да обсъдят предизвикателствата и пътя за развитие на добива на ресурсите от природен газ в източното Средиземноморие. В навечерието на конференцията, д-р Първанова заяви: "Залежите на офшорен газ в източната част на Средиземно море вече оказват влияние върху геополитиката в региона и дипломатическите отношения между отделните Средиземноморски страни. Поради тази причина е изключително важно Европейският съюз и Съюзът за Средиземноморието да окажат подкрепа за осигуряването на практическо сътрудничество между страните в региона. Техническите проблеми и такива, свързани с околната среда и безопасността продължават да бъдат основно предизвикателство в експлоатацията на тези находища. Вярвам, че регионалното сътрудничество в областта на енергетиката и околната среда може да бъде ефективен начин за насърчаване на мира и стабилността в региона, ако успеем да съберем всички заинтересовани страни около масата за преговори и приложим справедливи решения, подчинени на международни норми."
Обратно към всички новини от агенциите