Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Wizz Air с нова амбициозна цел – 10% от полетите да бъдат с устойчиво авиационно гориво


M3 Communications Group, Inc.


Wizz Air с нова амбициозна цел – 10% от полетите да бъдат с устойчиво авиационно гориво

Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и най-екологично устойчивата в света*, си поставя нова цел – до 2030 г. 10% от операциите на авиокомпанията да бъдат извършвани с устойчиво авиационно гориво (SAF).


Поставянето на целта бележи значителна стъпка в стратегията за устойчивост на Wizz Air и се дължи на текущите инвестиции в развитието на устойчиво авиационно гориво (SAF). За постигането ѝ авиокомпанията призовава цялата авиационна индустрия за по-мащабни действия за насърчаване на производството на SAF, настоявайки политиците да работят в посока отстраняване на настоящите пречки пред разпространението на SAF.


Информацията бе обявена по време на пресконференция тази сутрин заедно с Firefly, британска иновативна компания за биогорива. Wizz Air подкрепя Firefly от 2023 г. насам, а партньорството им ще позволи на авиокомпанията да доставя до 525 000 тона SAF** в продължение на 15 години за своите полети в Обединеното кралство от 2028 г. нататък.


Тази амбиция на Wizz Air допълнително укрепва лидерската ѝ позиция в устойчивостта в авиационната индустрия и допълнително подкрепя ангажимента ѝ да намали въглеродните си емисии на пътник/км с 25% до 2030 г. Авиокомпанията ще продължи да работи по още по-мащабни инициативи, свързани с устойчивостта, част от които са обновяване на флотилията и постигането на ефективни нискотарифни операции. Wizz Air оперира със самолети с най-нови технологии и приоритизира компактността на местата и коефициента им на запълване, за да гарантира възможно най-устойчиви операции.


Wizz Air е лидер в авиационната индустрия с най-ниските въглеродни емисии на пътник/км сред конкурентите си и продължава да се ангажира да намали значително въглеродните си емисии до 2030 г. През 2023 г. Wizz Air постигна своя рекордно нисък среден годишен резултат по отношение на въглеродния интензитет – 51,5 грама на пътник/км, което е с 6,8 % по-ниско спрямо предходната година.


Ивон Мойнихан, мениджър „Корпоративно управление и ESG“, Wizz Air, коментира: „Тази година Wizz Air празнува две десетилетия на трансформация, превръщайки се от малка авиокомпания в световен лидер в областта на устойчивата авиация и достъпните пътувания. Наред с обновяването на флотилията и оперативната ефективност, устойчивото авиационно гориво (SAF) играе решаваща роля за намаляването на въглеродните емисии в авиацията. Инвестицията ни във Firefly, която има потенциала да намали емисиите ни през целия жизнен цикъл със 100 000 тона CO2-екв. годишно, подкрепя ангажимента ни да въведем използването на SAF в нашите операции до 2030 г. Постигането на нашия амбициозен план обаче изисква значително увеличаване на производството и внедряването на SAF. Ето защо призоваваме политиците да работят в посока отстраняване на настоящите пречки пред мащабното внедряване на SAF чрез стимулиране на производството, осигуряване на финансова подкрепа и приемане на допълнителни устойчиви суровини за производство на биогорива“.

 


*Според данни на CAPA – Centre for Aviation Awards for Excellence 2022 и 2023.
**Устойчивото авиационно гориво трябва да бъде смесено със стандартно самолетно гориво, за да покрие изискванията за употреба в самолет.

Обратно към всички новини от агенциите