Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Кукери гониха злото в Широка лъка пред погледа на хиляди гости


PReporters


Кукери гониха злото в Широка лъка пред погледа на хиляди гости

Кукери огласяха с чанове, тюмбелеци и хлопки Широка лъка по време на традиционния празник Песпонеделник, който се проведе днес. Хиляди се стекоха в родопското село, за да гледат зрелищните маскарадни игри и как се гони злото, съобщиха от община Смолян. Зам.-кметът инж. Мариана Цекова откри кукерския празник и поздрави присъстващите от името на кмета Николай Мелемов. 

В словото си тя посочи, че Широка лъка е едно от най-разпознаваемите села в България. А днес ни е събрал стародавният обичай на българските маскарадни игри, наречен Песпонеделник. Смисълът на днешния празник е във веселието и забавата, но преди всичко е в наследената традиция, която осмисляме като памет на рода и като културна ценност, посочи инж.Цекова. Тя поздрави всички кукери като каза, че те са част от българската фолклорна традиция – нейни изразители и пазители. А на присъстващите пожела много емоции, настроение и добри спомени. Присъстващите на кукерския празник бяха поздравени и от кмета на Широка лъка Васил Седянков. Домакини бяха песяците от Широка лъка. По традиция те дадоха начало на празника. След това се изявиха още шест кукерски състава от селата Оборище, Тъжа, Драгоданово, Стралджа, Варвара и Турия. Кукерите огласяха всичко наоколо, а пищните им костюми са неповторими. Маскарадните игри символизират зараждащата се пролет и новото начало, прошката и възкресението. Местните песяци символично заораха нивата, за да е плодовита годината. Всички кукери изгониха злото със страховити маски и кръстосвайки саби. По традиция кукерите представяше примата на лакърдиите Веска Бабаджанкова. На зрелищния маскарад присъстваха зам.-областният управител Зарко Маринов и други гости. Оркестър "Славяни“, с ръководител Евгени Марков свиреше за гостите, които се хванаха на дълго родопско хоро. 

Организатори на Песпонеделник са Община Смолян, кметство Широка лъка, НЧ "Екзарх Стефан -1872“. В организацията на празника се включиха и много спонсори. B нaвeчepиeтo нa Πecпoнeдeлниĸ в Шиpoĸa лъĸa ce opгaнизиpaха тpaдициoннитe ĸoнцepти и изяви нa caмoдeйци. Ha 29 фeвpyapи ce oтĸpи излoжбa c дeтcĸи pиcyнĸи, пpecъздaвaщи ĸyĸepcĸия oбичaй. Caмoдeйци oт читaлищeтo и yчeничecĸи cъcтaви пpeдcтaвиха ĸoнцepт нa 1 мapт. Ha 2 мapт се проведе пpeвъpнaлият ce в тpaдиция caмocтoятeлeн ĸoнцepт нa възпитaници нa Haциoнaлнoтo yчилищe зa фoлĸлopни изĸycтвa в Шиpoĸa лъĸa.

Обратно към всички новини от агенциите