Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

„Влез в различни обувки!“ - 8-ми март с активност срещу насилието над жени


3CON


„Влез в различни обувки!“ - 8-ми март с активност срещу насилието над жени

Съюзът на Сороптимист в България организира флашмоб в отговор на глобалния призив към лидерите на страните членки на ЕС срещу насилието над жени

В един свят, където неправдите все още намират почва за разрастване, е важно да осъзнаем силата, която притежаваме, когато се обединим за обща кауза. Насилието над жени е бич, който продължава да осакатява живота на мнозина около нас, често оставайки скрит в сянката на мълчанието. В този критичен момент, българският съюз на международната женска организация Сороптимист приема призива на Президента на Сороптимист Интернешънъл Европа, Хафдис Карлсдотир за действие срещу този глобален проблем.

Единение за справедливост

На 8-ми март, символ на борбата за женските права и равенство, Сороптимист Съюз България инициира флашмоб с послание „Влез в различни обувки!“. Събитието - акт на обществена ангажираност ще се състои на площада пред Народен театър „Иван Вазов“ в София, в 8:30ч. часа сутринта. Поканата е отворена за всеки, който споделя убеждението, че е време за промяна и желае да подкрепи тази кауза.

„Това не е просто момент на събиране, а знак на общественото ни недоволство срещу насилието и нашето колективно желание да създадем безопасно бъдеще за всички жени и момичета. То е израз на силата, която се ражда от сърцата на хората, готови да застанат в защита на основните човешки права и достойнство. Влизайки макар и за малко в различни обувки, ние излизаме от комфорта на ежедневието си и може би ще се замислим как се чувстват хората, които са жертви на насилие, можем ли и как да помогнем, да дадем гласност, да опитаме да изместим страха.“ – споделят инициаторите от Сороптимист съюз България.

Флашмоб е организирано събитие, при което група хора се събират изненадващо на публично място, за да изпълнят кратка предварително подготвена акция, след което бързо се разпръскват. Целта е да се привлече вниманието към конкретната кауза или послание чрез неочаквано и визуално запомнящо се представление. Жените от Сороптимист Съюз България ще се съберат под формата на цифрата 8 (символ на безкрайността, но и международния ден на жената) като всяка една от тях ще е в различни обувки. 

Думите, които насочват действието

Сред основните двигатели на тази инициатива са думите на Хафдис Карлсдотир, която със своя призив акцентира на неотложността от приемането на Директивата срещу насилието над жени.  "Във време, когато насилието продължава да отнема свободата и мечтите на жените, ние не можем да останем безучастни. Всяко забавено действие е пропусната възможност за спасение на човешки живот. Настоятелно призовавам към незабавно приемане на директивата, като стъпка към света, в който уважението и равенството не са само декларирани ценности, но и непоклатима реалност." – казва тя в своя призив към лидерите на страните членки на ЕС да гарантират включването на изнасилванията в Директивата на ЕС относно насилието над жени и домашното насилие и да я приемат още в рамките на белгийското председателство.

Тези думи не само отразяват спешността на ситуацията, но и подчертават значението на конкретни действия и законодателни мерки, които да защитават жените от всички форми на насилие. Този призив е напомняне, че зад всички статистически данни и доклади стоят истински хора, чиито животи и благополучие зависят и от решенията, взети на високи институционални нива.

Тази активност е призив към сърцата и съвестта на хората, припомняйки, че всяко действие, независимо колко малко изглежда, има значение в борбата срещу насилието. Всяко подадено рамо, всяка сълза на съпричастност и всяка издигната ръка в знак на подкрепа добавя към колективната сила, която може да промени света.

Все повече гласове и все повече действия

Инициативата на 8-ми март не е просто еднодневен акт на протест или събитие, което да отбележим в календара. Това е продължение на постоянния диалог и активностите по време на Оранжевите дни срещу насилието над жени (може да се сложи линк), по време на които всяка година Сороптимист Съюз България организира дискусии за проблема. Инициативата е декларация за надежда - надежда за свят, в който насилието над жени е изкоренено, а справедливостта и равенството са в основата на всички междуличностни отношения.

От женската международна организация канят всички, които имат интерес да се включат на 8-ми март сутринта пред Народен театър „Иван Вазов“, - „За да покажем на света, че България стои твърдо зад принципите на уважение, равенство и сигурност за всички. Заедно, с общи усилия и солидарност, можем да постигнем промяна и да създадем бъдеще, в което любовта и разбирателството изместват  страха и насилието.“

Обратно към всички новини от агенциите