Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Змийския град край Сърница е на повече от 10 000 години


PReporters


Змийския град край Сърница е на повече от 10 000 години

Мегалитният комплекс край село Сърница, станал известен като “Змийския град” е на повече от 10 000 години. Правейки аналогия с древни каменни обработени съоръжения по други места на Родопите, специалистите стигнаха до извода за неговата датировка. Това заяви проф. Бойко Рангелов от Минно-геоложкия университет в София.

Тук много по-интересното е мащаба на самия монумент. Това е огромно по размери съоръжение, което веднага се родее със Стоунхендж, където имаме такива огромни блокове, но те са в равнина. Тук е използвана естествената форма на релефа и той само е дообработен. Хората, които са направили всичко това са наричани „каменния народ”. Кои са те, откъде са се взели, как са преживявали тук, защо техните ритуали имат подобни форми, ние можем само да гадаем, но за сметка на това те са навсякъде. На много места в България имаме древни мегалитни паметници, подобни на мегалитите в Стоун Хендж, на тези във Франция и Италия. Очевидно древните са имали вярвания, които са ги водели към големи мащаби, каза проф. Бойко Рангелов. 

Спомняте си за пирамидите в Косово, които също са огромни съоръжения, а те по всичко изглежда, че имат изкуствен произход, т.е. не са природни образования или ако са били такива, те са дообработени от хората, така че да им служат за някакви култови цели. Най-вероятно у нас историците и археолозите, винаги, когато нямат някакво ясно обяснение кое, как и защо е направено казват, ами това е култов център. Защото не знаем какви са били култовете на древните хора и на какво те са се кланяли, какви са били ритуалите, които са правели, добави още проф. Бойко Рангелов.

Обратно към всички новини от агенциите