Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Има ли балон на имотния пазар?


3CON


Има ли балон на имотния пазар?

“Уж се говори за балон, но всъщност все още не наблюдавам това явление. До няколко години е възможно да прерасне, но не и на този етап.”- Йордан Йорданов, управляващ директор на “Нов дом 1”. 

В сферата на недвижимите имоти непрестанно се говори за наскоро представения доклад на Уникредит Булбанк. В него се акцентира върху т.нар. явление “балон” при цените на имотите. Едва 6% от кварталите в София предлагат достъпни за купуване жилища, а в около 35% от столичните квартали се наблюдава ценови балон. Това е част от изводите от публикувания доклад на икономистите от УниКредит Булбанк за достъпността на жилищата в страната.

 Докладът се изготвя за трета поредна година, като в него се публикуват оценки за достъпността на жилищата в България. Оценката е съставена като са изчислени съотношенията между цените на жилищата и доходите на домакинствата.Споменава се още, че когато съотношението на цените на жилищата спрямо доходите на домакинствата е над 6:1, то те са "сериозно недостъпни". Това означава, че жилища, за чието закупуване са необходими повече от 6 годишни брутни заплати (преди данъци) на едно домакинство, се смятат за недостъпни.

Допитахме се до Йордан Йорданов, собственик и управляващ директор на фирмата за недвижими имоти “Нов дом 1” с офиси в столицата и Варна. Експертът от своя страна изразява несъгласие с представените в доклада твърдения и ги определя като метод за примамливо кредитиране. Йорданов коментира и всички актуални въпроси относно недвижимите имоти в България.

 

България има най-ниската степен на достъпност на жилища в Европа, според доклада на Уникредит Булбанк

 

След внимателно прочитане и анализиране на публикацията Йорданов заявява, че не е съгласен с мнението на икономистите. В доклада не е посочено на кои доходи на населението се базира анализа. На официалните - тези, които са за пред  държавата или на реалните - тези, които се получават. Тук е разковничето на темата. Предвид че Уникредит е изключително сериозна банка предполагам, че анализа може да е базиран единствено и само на официални данни, което означава че е на база официални доходи. Ние всички знаем, че в България голяма част от доходите са сиви и това е обществена тайна. Ако анализа е направен на база тези данни, той няма стойност, защото не отговаря на реалната ситуация. Цените на жилищата в Европа са много по-високи и по- труднодостъпни, отколкото в България. Изключение правят Испания и Италия, но там правото на собственост не е защитено както е в България. Това прави имотите непредпочитан инвестиционен инструмент. Направи ми впечатление, че примерите, които представят с оглед цена-доход са свързани с градове в Австралия и Канада, а не с Европа, което е странно. От друга страна Уникредит в момента е с едни от най-добрите условия за кредитиране. Включително кредитират до 95% от оценката на жилището и предлагат лихва под 2.2% , което прави достъпа до евтини пари, а от там и до лесна покупка на жилище, изключително примамлив, коментира още специалиста.

 

На въпроса дали се наблюдава балон само в София, той отговаря следното:

 

“От информацията в публикацията става ясно, че уж се говори за балон, но всъщност все още не наблюдавам това явление. До няколко години е възможно да прерасне, но не и на този етап. Защо цените в София са най-високи? Много е просто, защото доходите там са най-високи.”

 

Основният фактор, който влияе на цените на жилищата са доходите на населението и разбира се инфлацията, която поражда страх от обезценяване на парите. В България се доверяваме на имотите, като основен инвестиционен инструмент напълно основателно. Останалите инвестиционни инструменти не са толкова познати и атрактивни за голяма част  от обществото. Освен това благодарение на данъчната ни система имотите дават изключителни възможности за бързо увеличаване на капиталите и реализиране на големи печалби, това заяви още Йорданов.

 

Разминаването между търсене и предлагане може да се коригира много лесно.

 

Има много пари, има търсене, има по-малко пари, има по-малко търсене. Някои биха казали: “Ще вдигнем лихвите и ще ограничим търсенето.” Ефектът би бил минимален.  В Западна Европа лихвите бяха перманентно ниски. Днес  около 6% са шок и ужас за западноевропейците. Хората там са в стрес и уплах. Това за тях е нечувано и вероятно им изглежда апокалиптично. Освен това са научени да следват, а не да мислят. Знаят, че има кой да се грижи за техния просперитет. В България до преди 10г. лихвите бяха по 6%, балонът на имотите през 2008г. бе на лихви от по 6-7%. Увеличаването на лихвите не би ни стреснало толкова както западноевропейците, дори въобще не би ни стреснало. Нека направим сравнение: представете си, че сте изтеглили преди години кредит на 6% лихва. Колко ви е лихвата днес? Вероятно под 3%. А утре я вдигат на 4 или 5% . Нищо страшно нали, особено ако инфлацията падне. Тогава би се оказало,че всъщност сте в изключително успешна позиция. Нека да видим какво става с един западноевропеец изтеглил кредит с лихва например 2%, а днес тя е 6%. Какво ли става в главата му? Ръст с 300% - нима това не е катастрофа? Освен това жилищата в България са много по-достъпни от тези в Западна Европа и затова говори статистиката, показваща ,че в България сделките с кредити са под 30% от 2016 г. до 2022 г. Тази година вероятно има ръст, защото при тези лихвени нива човек трябва да е слаб финансов стратег, за да използва наличен ресурс вместо кредит. Ако трябва да обобщя мнението си, при тези нива на доходите и наличните финансови ресурси в банките - около 110 млрд. спестявания трудно бихме наблюдавали срив на пазара. Все пак предстои и влизане в Еврозоната, което също би следвало да доведе до скок на цените на имотите, а ние сме научени да мислим, констатира Йорданов

 

Относно това дали трябва доходите на хората да нараснат, за да има промяна в цените на имотите, управляващият директор на “Нов дом 1” казва, че нарастването на доходите ще доведе до още по-голям интерес към пазара на имотите. По-високи доходи водят към интерес към по-големи и комфортни жилища.

 

Над 85% живеят в собствено жилище, а само 15% под наем.  

 

В отговор на процентното съотношение Йорданов коментира, че ние не просто сме добре обезпечени относно жилище, а и нямаме разход за наем, който да намалява доходите ни. При наемите не се наблюдава толкова висок скок и предполагам и в бъдеще няма да наблюдаваме такъв.

 

Специалистът не очаква увеличение на цените на този етап. Благодарение на отличната ни данъчна система, ниските лихви от банките и доброто законодателство. Днес България е перфектната страна за инвестиция в имоти с цел краткосрочни, сигурни и високодоходни инвестиции водещи до бързо увеличаване на капитала. В началото на 2024 г. на пазара ще има задържане на  нивата, на които е в момента.

Обратно към всички новини от агенциите