Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Зам.-министърът на образованието Мариета Георгиева посети централата на dm за ЦИЕ в Залцбург


Grozdanov Communications Consulting


Зам.-министърът на образованието Мариета Георгиева посети централата на dm за ЦИЕ в Залцбург

Заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева, Полина Златарска, експерт по дуално образование в МОН, и София Дамянова, ръководител на проекта "Дуално образование в България" посетиха централата на най-голямата верига за търговия с дрогерийни стоки в Централна и Източна Европа – dm. Посещението беше в рамките на опознавателно пътуване в Австрия, което имаше за цел запознаване с качеството на дуалното професионално обучение в страната. dm посрещна гостите в своя централен офис - dm dialogicum, в Залцбург и в един от магазините на веригата, където те се запознаха по-подробно с професията дрогерист и със стратегията на компанията за развитие на младите хора.

Дуалното обучение е доказан модел в немскоезичните държави

Концепцията за дуалното обучение, която е силно разпространена в немскоговорящите страни, се счита за един от най-успешните образователни модели в Европа. Към теоретичната подготовка, учениците развиват умения за избрана от тях бъдеща професия в реална работна среда. По този начин се съчетават изучаване на общообразователни предмети, специализирана теория и практика. 

Австрия е една от водещите страни по отношение на развитието на дуалното обучение, което се дължи и на огромната подкрепа от страна на бизнеса. Например, само в dm към момента стаж преминават близо 700 ученици. От тях 343 през тази година ще завършат като дрогеристи, 198 – като фризьори, 137 – като козметици, а други почти 20 младежи преминават стаж в Централата на dm в Залцбург и в Логистичния център в град Енс.

Големият интерес към практиката в dm се дължи както на добрите перспективи, които учениците имат след завършването си, така и на иновативния подход на компанията, който съчетава професионално и личностно развитие. По отношение на перспективите, не е случайно че най-много стажанти избират професията „дрогерист“, тъй като тя дава много възможности. След завършването младежите могат да бъдат много успешни консултанти във вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и да направят кариера в ритейл сектора. Друга посока на развитие е в областта на разработването и производството на био продукти и на козметика. Учениците получават и задълбочени знания по химия и биология, а това логично води до следващата образователна стъпка – лекари и фармацевти.

Освен професионално, стажантите в dm развиват и личностните си качества. Те участват в различни модули и проекти, в които се фокусират върху социалната и екологичната ангажираност на компанията и дори изучават изкуство и култура, например. При посещението си в dm зам.-министър Георгиева се срещна с две стажантки от dm магазина в гр. Валс - Мелина и Айла, които се подготвят за професията на дрогерист и козметик. Те разказаха, че съчетаването на работа и учене и напълно постижимо и че са били приети много добре от екипа на dm. 

След срещите си и придобитите лични впечатления от системата на дуалното обучение в Австрия, Мариета Георгиева сподели, че това е било вълнуващо пътуване и, че стремежът на екипа на МОН е да се подобри образователната система в България по примера на Австрия.

В България над 200 ученици се обучават по австрийската програма за дрогеристи

Дуалното обучение, съчетаващо училище и работа се практикува и в България. Благодарение на последователните усилия на dm, през 2020 година в гр. Варна беше открита първата паралелка дрогеристи. У нас специалността е с официално наименование “Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“. Освен във варненската гимназия, иновативното обучение се провежда и в ПГЕБ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. София, в Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в гр. Димитровград, в ПГХВТ „Луи Пастьор“, гр. Плевен, и в ПГПТ "Евлогий Георгиев", гр. Силистра. Към момента над 200 деца се обучават по австрийска програма у нас.

Стартът на обучението за дрогеристи в България беше даден още през 2016 година, когато dm въведе тази програма за своите служители. Те преминаваха едногодишен специализиран курс по австрийска програма. Всички учебни помагала бяха преведени и адаптирани на български език в партньорство с екипа на софийската Професионална гимназия по екология и биотехнологии „Проф. д-р Асен Златаров“. До момента вече успешно са се дипломирали четири випуска дрогеристи. 

В тази връзка Евелина Великова, управител на dm България с ресори „Човешки ресурси” и „Регион Продажби” заяви: „Ние сме уверени, че след посещението на зам.-министър Георгиева в централата ни в Залцбург, дуалното обучение в България ще се развива с още по-бързи темпове и, че все повече ученици ще могат да се възползват от този доказан модел. Ние сме готови да споделим своите експертиза и опит. Още от 2016 г. ние обучаваме нашите служители по австрийски програми и заедно с партньорите ни от ПГЕБ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. София ,направихме всичко възможно и българските ученици да учат по същата система като връстниците им в Австрия и Германия.“ 

Обратно към всички новини от агенциите