Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

1 октомври, Световен ден на кафето: Нека заедно отпразнуваме една от най-популярните напитки в света!


Chapter 4


1 октомври, Световен ден на кафето: Нека заедно отпразнуваме една от най-популярните напитки в света!

На 01 октомври за 40-ти път отбелязваме Световния ден на кафето. Първото честване на този празник е през 1983 година в Япония. Освен традиционната консумация на кафе, през 21 век има все повече нови начини да се насладим на популярната напитка. Младите хора, за разлика от своите родители, баби и дядовци, очакват нещо напълно различно от просто чаша кафе. 

Събрахме някои интересни факти, с които да отбележим празника на обичаната напитка:

●     Не е известно кой точно е изпил първото кафе в света

Легендата гласи, че един овчар забелязал, че козите му ставали много енергични, след като яли плодовете на определен вид храст. Той събрал от тези плодове, сложил ги в кипяща вода и напитката се превърнала в първата чаша кафе. Технически, процедурата е същата и до ден днешен, макар и с новите вариации и промени.

●     Културата на кафето произхожда от Близкия Изток

Културата на кафето произхожда от Близкия изток с множество кафенета в Турция, Персия, Сирия и Арабия през 15-ти век. Кафето навлиза в Европа през 16-ти век, но по онова време много европейци отхвърлят напитката, твърдейки, че християните не можели да пият напитките на другите религии. Въпреки това папа Климент VIII веднъж опитал чаша кафе и веднага го харесал. Така напитката се появила в цяла Европа и Америка.

●     Кафето е втората стока по износ след петрола

Днес кафето се отглежда в повече 70 тропически страни и е втората стока по износ след петрола. Интересно е, че не големите страни производители на кафе консумират най-много кафе, а ние, европейците, пием една трета от кафето в световен мащаб.

●     Консумацията на кафе не се влияе от инфлацията и икономическата несигурност

Въпреки инфлацията и икономическата несигурност, повечето потребители не се отказват от кафето. Количеството на консумация не намалява, а се променя.

●     По-младите хора често пият кафето си навън

По-възрастните хора предпочитат да пият любимата си напитка вкъщи, докато по-младите често пият кафето си навън, в компания или в движение, избирайки готови за консумация напитки с кафе. Много млади хора нямат кафемашина в собствените си домове.

●     Готовите продукти стават все по-разпространени

Осъзнатите потребители търсят да закупят продукти от рециклируеми опаковки, затова много от тях избират да купуват кенове, тъй като този вид опаковка е изцяло и безкрайно рециклируем.

●     Ценителите на кафето търсят разнообразие и специални вкусове. 

Готовите за употреба продукти предлагат голямо разнообразие с високо и гарантирано качество. На пазара вече има вкусове като солен карамел, лешник, шоколад и дори лате напитки с вкус на ром и орех.

 

И така, как можете да направите 1 октомври незабравим?

Започнете деня си с любима чаша кафе. Изпийте го точно както го обичате, според личните Ви вкус и предпочитания.
Организирайте събиране с приятели или семейството си, където може да споделите своите любими брандове и вкусове или да опитате нови такива.
Съчетайте сладостта с леката горчивина на кафето, открийте кое сладко изкушение отива най-много на любимото Ви кафе.
Покажете на другите колко много обичате кафето. На този ден направете снимка с кафе и я качете в социалните мрежи с хаштаг #InternationalCoffeeDay.
Оглеждайте се, защото в този ден може да посетите специални дегустации на кафе, организирани на различни места.
 

Нека тази година отбележим 1 октомври като истински празник на кафето!

 

Обратно към всички новини от агенциите