Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Над 800 000 опаковки са върнати в станциите за рециклиране на Kaufland


V+O Communication


Над 800 000 опаковки са върнати в станциите за рециклиране на Kaufland

Над 800 000 пластмасови бутилки и кенове са върнати в автоматите за разделно събиране на Kaufland България от началото на пилотния проект за обратно приемане на опаковки. Той стартира на 28 март тази година в пет хипермаркета на компанията в София, Пловдив и Варна, където са разположени станции за рециклиране. В тях срещу всяка върната опаковка от пластмасова бутилка или кен клиентите получават ековаучер от 5 стотинки.

Данните до момента показват, че интересът на клиентите към станциите за рециклиране е огромен и се увеличава всяка седмица. През първата седмица на национално ниво са върнати близо 12 000 опаковки, докато за последните седем дни бройката им вече надвишава 130 000.

Събраните PET* бутилки и алуминиеви кенове ще се рециклират в страната. От получения от пластмасата материал ще се използва за производството на нови пластмасови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините. 

„Събраните количества са доказателство за отговорното и осъзнато поведение на клиентите ни. Радваме се, че са наши съмишленици и че заедно с тях можем на днешния Световен ден на околната среда да отчетем толкова добри резултати“, коментира Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и корпоративна социална отговорност“. 

За интереса на клиентите на място в магазините на Kaufland допринасят и 3D-графитите на българския артист Димитър Механджийски – Стерн, които са изрисувани на пода в петте хипермаркета на веригата със станции за рециклиране. Всеки от 3D графитите е тематично свързан с мястото, на което е изрисуван. Арт инсталациите показват негативния ефект от изхвърлянето на отпадъци в природата и насърчават рециклирането. 

Пълните условия и списък с магазините на Kaufland, в които има автомати за връщане на PET бутилки и кенове, са публикувани тук: 

www.kaufland.bg/recycle    

---

* PET (полиетилен терефталат) е пластмасата, която обикновено се използва за опаковки за еднократна употреба за вода, безалкохолни напитки и бира. Бутилките, изработени от PET материал, се разпознават по следния знак, разположен от външната страна на бутилката:                      

За Kaufland България

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 600 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

 

Обратно към всички новини от агенциите