Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Над 1.1 млн. опаковки върнаха клиентите на Lidl за два месеца


d:istinkt


Над 1.1 млн. опаковки върнаха клиентите на Lidl за два месеца

Над 1 100 000 са вече събраните пластмасови бутилки и кенове в автоматите за обратно приемане на опаковки на Lidl. Два месеца след старта на пилотния проект на веригата интересът сред потребителите продължава да расте, като само за предходната седмица събраните опаковки са над 70% от цялото количество за месец април.

 

Високата ангажираност на потребителите се потвърждава и от данните  на компанията, които показват, че количествата в някои от автоматите в страната достигат до 5000 опаковки на ден, което е много близо до тези, които постигат най-натоварените машини в държави с вече работещи депозитни системи – около 6000 дневно.

 

Най-много опаковки за рециклиране до момента – над 213 000, са предадени в София, където магазините с автомати са два, всеки с по два автомата. Варненци не отстъпват на столицата и само с един магазин за същия период са събрали над 200 000 кенчета и бутилки. Следват Добрич (над 161 000), Пловдив (над 144 000) и Габрово (над 126 000). 

 

Събраните за тези два месеца близо 27 тона бутилки ще бъдат предадени на българска рециклираща компания, а рециклираният материал ще бъде използван в страната за производството на нови бутилки. Материалът е достатъчен за производството на  повече от 6 млн. бутилки за вода 0,5l с 30% съдържание на рециклат (rPET)*. Така ще се реализира кръговият модел „от бутилка в бутилка“, благодарение на който се намалява използването на нова пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините. 

 

Пилотният проект за обратно приемане на еднократни опаковки от напитки на Lidl стартира в края на март. Автомати бяха поставени в 10 магазина в София, Варна, Пловдив, Добрич, Габрово, Монтана, Провадия, Троян и Балчик.

 

Пълните условия на инициативата и списък с магазините на Lidl, в които има автомати за връщане на PET бутилки и кенове, са публикувани тук: www.lidl.bg/reload

***

 

*Според Европейска директива EC 2019/904 всяка страна членка трябва да изпълни конкретни цели по отношение на разделното събиране на пластмасови бутилки – 77% събиране до 2025 г. и 90% до 2029 г. от пуснатите на пазара количества на година, а  от 2025 г. всички новопроизведени бутилки от PET (полиетилен терафталат) трябва да съдържат минимум  25% рециклирана пластмаса. От 2030 г. този процент нараства на 30%.

Обратно към всички новини от агенциите