Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

КРС трябва да рестартира процеса по предоставяне на честоти за 5G, реши ВАС


V+O Communication


КРС трябва да рестартира процеса по предоставяне на честоти за 5G, реши ВАС

Създаването на виртуални мобилни оператори ще доведе до по-ниски цени и по-качествени услуги за потребителите

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е приключила противозаконно и съответно – трябва да възобнови, обществените консултации за разпределяне на честоти за 5G. Това постанови Върховният административен съд (ВАС) на 13 март 2023 г., в следствие на подадена жалба от “Мобилни алтернативни комуникации” АД (МАК).

“Мобилни алтернативни комуникации” АД беше учредено през 2017 г. от пет телекомуникационни компании - “Нетера”, “Телекабел”, “Скат”, “Нет1” и “Телесим”. Основна цел на МАК е да създаде алтернативен мобилен оператор (MVNO), каквито има в цяла Европа, но не и в България. 

„Решението е изключително важно. То показва, че държавата в лицето на съдебната власт държи процедурите за отдаване на ресурси - изключителна държавна собственост, да са издържани законно и да защитават интереса на българския потребител“, коментира Невен Дилков, изпълнителен директор на Нетера. 

Според основателя и изпълнителен директор на “Телекабел” Ангел Василев “Допускането на конкуренция в мрежите на мобилните оператори чрез създаването на виртуални мобилни оператори ще доведе до по-ниски цени и по-качествени услуги не само на мобилните, но и на фиксираните телекомуникационни услуги и ще създаде нови перспективи за десетки малки и средни кабелни оператори в България.”

Какъв е проблемът според МАК? 

България исторически е била една от държавите с най-добър интернет в света  благодарение на високата конкуренция на много телекомуникационни оператори, които развиха своите мрежи.  

През последните 10 години обаче, логичният процес на консолидация и навлизането на мобилните оператори на пазара на фиксираните услуги в дома, които включват интернет и телевизия, доведе до рязко намаляване на активните оператори, предоставящи услуги на пазара. В резултат България се срина в световните класации за качествен и евтин интернет.

Единствените телеком услуги, които според отчетите на КРС показват сериозен ръст, са пакетните предложения с включени в тях мобилни услуги. Цените на тези услуги се повишават непрекъснато от 2 години насам, което допълнително утежнява ситуацията за българския потребител.

„За да се защити интересът на българският потребител, държавата и регулаторните органи трябва да насърчат конкуренцията на пазара, като създадат условия повече компании да предоставят мобилна услуга чрез познатите по цял свят виртуални мобилни оператори (т.нар. MVNO). България е единствената държава в Европа и почти в целия свят, в която MVNO не съществуват. У нас те не са забранени, но мобилните оператори отказват да ги пуснат в мрежата си“, коментират от „Мобилни алтернативни комуникации“ АД.

В тази връзка бе предложението на МАК АД към КРС при организирания търг за 5G честоти през 2021 г., а именно като задължение в лицензиите на получаващите достъп до 5G честоти мобилни оператори да бъде записано задължение да отворят мрежите си за алтернативни мобилни оператори. Целта на това е да се осигури възможност за конкуренция, която е в полза и на пазара, и на потребителите. Това предложение не беше взето предвид от регулатора. 

"Вярваме, че при организирането на новата процедура за разпределянето на честотите за 5G и в контекста на растящи цени на услугите КРС ще защити интереса на потребителите и ще създаде реални условия за стартирането на алтернативни мобилни оператори и в България. Насърчаването на икономиката на споделянето ще доведе до благоприятно развитие на целия пазар – по-ниски цени за потребителите, по-ниски разходи за бизнеса (включително и за мобилните оператори), по-устойчива икономика на страната“, допълват от МАК АД.

 

 

Обратно към всички новини от агенциите