Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Два шишеяда за пластмасови бутилки монтираха в Казанлък


PReporters


Два шишеяда за пластмасови бутилки монтираха в Казанлък

Два шишеяда за пластмасови бутилки и 4 сърца за пластмасови капачки за 6 месеца са помогнали за рециклирането на повече от два тона пластмасови отпадъци. Благодарение на тях са събрани и средства за благотворителна инициатива. 

Всичко това се случва в Казанлък и няколко малки населени места в региона, където действа проект „Еко“ на сдружение „Младежки център за развитие-Казанлък“  на програма „Европейски корпус за солидарност”. Той е насочен към младежите в малките населени места около Казанлък, с които организацията работи за повишаване на еко културата чрез кампании, обясни председателя на сдружението инж. Мария Славова. Всички събрани пластмасови капачки и бутилки от посочените съоръжения се рециклират от фирма на територията на с. Шейново по кампания „Капачки за Казанлък”. По проекта вече са направени компостери за дневните центрове за деца и пълнолетни лица с увреждания в гр. Казанлък, Дома за стари хора номер 3 в Казанлък, защитено жилище “Оптима” с. Дунавци и не на последно място Народно читалище „Пробуда-1920” на с. Копринка и еко център „Зелена Европа” в с. Средногорово. 

Всички те наблюдават процеса компостиране, каза още инж. Славова и допълни, че от сдружението имат намерение да продължат този проект, както и да промотират компостирането като начин да се намалят биоразградимите отпадъците, които всеки генерира. Те представляват около 80% от всички отпадъци, които всеки от нас отделя. За целта на финала на проект „Еко“ през месец май ще бъде и представен филм за това какво представлява компостирането и как то е лесно приложимо в дома ни. 

Обратно към всички новини от агенциите