Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Експерти: плаващите панели могат да осигурят една трета от световното електричество


M3 Communications Group, Inc.


Експерти: плаващите панели могат да осигурят една трета от световното електричество

Германски инвеститор наскоро изрази проучвателен интерес в изграждането на най-големия в Европа плаващ фотоволтаичен парк в България

Плаващите слънчеви панели биха могли да генерират близо 10 000 тераватчаса електроенергия годишно по целия свят. Същевременно могат да предпазят над 100 кубически километра вода от изпаряване, показва скорошен анализ, публикуван в Nature Sustainability, издание на световноизвестното списание Nature. Това е една трета от световното потребление на електроенергия. 

Международният екип от изследователи зад това проучване установи също, че макар и по-скъпи от наземните инсталации, плаващите паркове са ефективно решение, тъй като:
• панелите ограничават изпарението на водата;
• водата охлажда панелите, което им позволява да работят по-ефективно при по-топъл климат и сезони;
• плаващите панели защитават местната флора и фауна, тъй като ограничават вредния цъфтеж на водораслите във водоизточниците.


Новото изследване върху слънчевата енергия се различава от предишните проучвания, защото използва данни на глобална база и актуален модел за фотоволтаичната производителност при различни условия на околната среда, разработен от Sandia National Lab на Министерството на енергетиката на САЩ. Екипът също така е получил и анализирал данни за температури, слънчева радиация и скорост на вятъра в продължение на две десетилетия от две различни сателитни системи за наблюдение на Земята.


Подобен иновативен плаващ соларен парк е в процес на проучване за изграждане в България от Profine Energy. Съвместната компания между германските Wirth Gruppe и Profine Group наскоро представи намерението си да извърши проучвания за потенциална инвестиция до 1 млрд. евро в област Монтана чрез изграждане на такъв парк на язовир Огоста. Проектът за фотоволтаичен парк е в много ранен етап, като в момента компанията извършва подробна технико-икономическа експертиза.
 

Соларният парк на Profine Energy би бил най-големият проект от този тип в Европа.


„Плаващите соларни паркове са бъдещето. Те са не само много ефективни, но според последните проучвания могат да предпазят от изпаряване вода, достатъчна за 300 милиона души, като същевременно запазват естественото местообитание на видовете риби и земноводни. Проектът в Монтана може да бъде най-големият в Европа и да допринесе за спестяването на водни ресурси, като същевременно стимулира местното и регионално енергийно и икономическо развитие. Ако проектът се осъществи, този район буквално ще претърпи разцвет, тъй като ще бъдат открити стотици нови работни места, както и много нови производствени мощности“, каза д-р Петер Мрозик, собственик и главен изпълнителен директор на Profine Energy.


Пред развитието на соларния енергиен сектор в България обаче има големи законови пречки, смята енергийният експерт инж. Димитър Белелиев, който е председател на УС на Българската асоциация на електротехниката и електрониката. „Програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на фотоволтаични инсталации е доста сложна, с много изисквания и условия“, обясни той в интервю за БНР и посочи, че процедурата трябва да бъде опростена – както за домакинствата, така и за бизнеса. Експертът коментира и темата за плаващите фотоволтаични проекти и ги определи като заслужаващи обществената подкрепа, като посочи, че България трябва да приветства подобни иновации. „Голяма част от българските земи глупаво ги използваме и ще ги използваме за фотоволтаици, вместо да ги използваме за земеделие или нещо друго“, допълни инж. Белелиев.


За България наличието на плаващ соларен парк е от стратегическо значение, защото ще допринесе за местния икономически растеж поради пълното разчитане на местни вериги за доставка и подизпълнители. Освен това ще помогне на страната да изпълни задълженията си към Европейския съюз по отношение на зеления преход.

Обратно към всички новини от агенциите