Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Две години няма становище за автогарата в Созопол


PReporters


Две години няма становище за автогарата в Созопол

Две години няма категорично становище на Национален институт за недвижимо културно изкуство (НИНКН) във връзка с изграждането на автогара в Созопол. За това алармира кметът на община Созопол Тихомир Янакиев. Той изказа силно неодобрение от начина на работа на Института, който според него се състои в избирателно прилагане на Законите за културно наследство при съгласуване на различни инвестиционни проекти на територията на града. 

От Община Созопол разясниха, че в съседен имот, който попада под закрилата на същия нормативна уредба, проектът на частен инвеститор, вече е съгласуван с МК и НИНКН. Там трябва да се изгради „Търговски комплекс с магазин за хранителни стоки, магазин за промишлени стоки, игрална зала, нощен клуб, ателие за услуги, кафене и аптека.  

Одобрението на проекта на частния инвеститор се случва само за 40 дни, а този на Община Созопол за автогара две години все още чака съгласуване. Тихомир Янакиев отбеляза, че проектът за търговски комплекс е одобрен с извършване на археологическо проучване по време на строителството, а от Община Созопол се изисква извършване на предварително спасително-археологическо проучване на терена и представяне на протокол за извършени археологически разкопки, на чиято база да се определят последващите проектни разработки. Според Община Созопол, вече изграденият търговски център е с огледална фасада, което е в противоречие със специфичните правила за проектиране в местност „Провлака“, одобрени от НИНКН с цел съхраняване на културното наследство на града. В същото време проектът за автогарата е в класически стил сграда на един етаж със скатен покрив с керемиди, но според директора на НИНКН не се вписва в градоустройствената среда. От там предлагат да се построи модерна сграда. 

Тихомир Янакиев изрази пред проф. Минеков и арх. Петров исканията на Община Созопол да се ускори времето, необходимо за съгласувателната процедурата, както и проектът да бъде одобрен с археологическо проучване. Кметът бе категоричен, че няма да разкопае входа на града за проучвания, които могат да продължат години.

Обратно към всички новини от агенциите