Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Международен финал на бариста състезанието на Lavazza “My Mocaccino”


Chapter 4


Международен финал на бариста състезанието на Lavazza “My Mocaccino”

В централата на Lavazza в Торино, Италия, се проведоха международните финали на бариста състезанието на компанията My Mocaccino. То e международно състезание, предназначено за общността на баристите от региона CEMEA (бизнес единица за Централна Европа, Близкия изток и Африка). Като демонстрираха своята креативност и опит, 15 международни баристи изпробваха уменията си с личната си интерпретация на рецептата за мокачино, състезавайки се за титлата Lavazza Barista Challenge Champion. Трима български финалисти участваха в състезанието, след като бяха избрани измежду близо 30 участници в националния кръг на състезанието, който се проведе в София през октомври 2022 г.

И тримата представители от Обединените арабски емирства стигнаха до подиума като финалисти: Киа Паранг, от Dubai Coffee Museum в Дубай, беше избрана за победител с нейната рецепта за мокачино, „Kafa Bloom Mocaccino“, следвана от Евърли Перан (Дубай) с нейното “My Mocaccino Tentacion” и Черил Гуадалкуивър (Дубай) с “Arancia-ccino”.

Извън подиума, но четвърти в класирането, е българският бариста Веселин Джинин, от Tea & Eat в София. Неговата рецепта „Half Moca“ представлява изключителна комбинация от горещо и студено: гореща основа от бял шоколад с лимон, който придава приятна кисела нотка на напитката, и студена пяна от колумбийското кафе ¡La Reserva de Tierra!. Неговият талант и креативност силно впечатлиха сетивните съдии: според тях “Half Moca” е една от най-добрите рецепти, представени на международните финали, по отношение на визуална креативност и комбинация от съставки.

 

Българските баристи дадоха всичко от себе си и представиха по изключителен начин местната бариста общност пред журито и другите участници в Торино. Петър Христов (от Zazu, Слънчев бряг) представи своята рецепта “Balkaccino”, вдъхновена от района на Балканите, но хармонично съчетаваща висококачествени съставки от 4 различни континента (Европа, Азия, Африка и Южна Америка). Напитката е смесица от топло и студено, с гореща пяна от кафе Kafa. За да балансира комбинацията от съставки с любимия си произход, той представи напитката в традиционни глинени чаши върху традиционна плетена подложка.

Вдъхновеният от цветето лавандула, „Purple Jack” на Синем Муса (от Гарсон, Кардаджали) се превърна в истинско пътешествие за сетивата. То се основава върху най-висококачествено кафе и съдържа 6 различни съставки, сред които кафе, мляко, какао и лавандулова инфузия. Преди внимателно да ги съчетае в напитката, Синем презентира на съдиите всички отделни съставки. По този начин съдиите можеха да започнат своето кафе изживяване с миризмата, идеално съчетаваща се с финалните нотки на напитката.

„Този финал беше изключително вълнуващ, много съм горд от високото ниво, което показаха всички участници“, коментира Дионисис Мустис, Capabilities Manager на Lavazza. „Баристите дадоха всичко от себе си, като споделиха страстта си към кафето и ни подариха грандиозно събитие, в което опитът и талантът се смесиха с неограничена креативност. Нямаме търпение да видим до къде ще ни отведат по-нататъшните иновации – мисля, че трябва да се подготвим за неочаквани кафе изживявания, благодарение на ненадминатия талант на нашите баристи!“ 

Финалът се проведе в Торино на 26 януари и се състоеше само от един кръг – за личен прочит на класическата рецепта за мокачино. Жури от четирима експерти оцени работата на 15-те финалисти: Дионисис Мустис, Lavazza Capabilities Manager, в ролята на технически съдия; Франческо Виарицо, мениджър „Международно обучение и експертен опит в храните и напитките“, Фабио Сипионе, мениджър „Обучение на събития“ и Мирко Джордано, старши треньор по кафе, като сетивни съдии.

Заедно с победителя в главното събитие, Efstathia Myrto Mantziou, работеща в Kubrick Pure Social Club в Лариса (Гърция), получи наградата „Influencer Barista Award“, събирайки най-много харесвания в официалните социални медийни канали на Lavazza.

 

За Lavazza Group

Lavazza, основана в Торино през 1895 г., е собственост на семейство Lavazza от четири поколения. Днес Групата е един от водещите играчи на глобалната кафе сцена с оборот от над 2,3 милиарда евро и портфолио от топ марки, които водят на съответните пазари, като Lavazza, Carte Noire, Merrild и Kicking Horse. Тя е активна във всички бизнес сектори и има операции на 140 пазара, с 9 производствени предприятия в 6 държави и над 4200 сътрудници по целия свят. Глобалното присъствие на Групата е резултат от над 125 години растеж и повече от 30 милиарда чаши кафе Lavazza, произвеждани всяка година, са свидетелство за забележителна история на успеха, с цел да продължи да предлага възможно най-доброто кафе във всички форми, като се фокусира върху всеки аспект от веригата за доставки, от избора на суровината до продукта в чашата.

Lavazza Group прави революция в културата на кафето, като инвестира непрекъснато в научноизследователска и развойна дейност: от интуицията, белязала най-ранния успех на компанията - сместа кафе - до разработването на иновативни решения за опаковане; от първото еспресо, отпито в космоса, до десетките индустриални патенти. Способността да изпреварваме времето се отразява и във фокуса върху устойчивостта - икономическа, социална и екологична - която винаги е била еталон за насочване на корпоративните стратегии. „Събуждане за по-добър свят всяка сутрин“ е корпоративната цел на Lavazza Group с цел създаване на устойчива стойност за акционерите, сътрудниците, потребителите и общностите, в които работи, съчетавайки конкурентоспособност със социална и екологична отговорност.

Обратно към всички новини от агенциите