Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Близо 12 т пластмаса за рециклиране са събрани на паркингите на Kaufland в пролетното издание на „Книги за смет“


V+O Communication


Близо 12 т пластмаса за рециклиране са събрани на паркингите на Kaufland в пролетното издание на „Книги за смет“

С равносметка от събрани близо 12 тона пластмаса приключи пролетното издание на екологичната инициатива „Книги за смет“. Тя се организира за десета поредна година, като благодарение на партньорството с Kaufland България, през тази година ще се състои два пъти и ще обхване рекордните за кампанията 15 града.

Първият етап от националното турне на кампанията се състоя през месеците май и юни на паркингите на хипермаркети Kaufland в Карлово, Видин, Плевен, Велико Търново, Варна, Русе, Силистра, Хасково, Кюстендил, Петрич и Стара Загора. Според регламента на „Книги за смет“ всеки, който предаде килограм годна за рециклиране пластмаса, получава в замяна книга по избор. По данни на организаторите с всяка изминала година популярността на инициативата расте, а с нея нараства и количество събрана пластмаса за рециклиране. В пролетния етап на кампанията през тази година са раздадени общо 11 800 книги, а резултатите за събраната пластмаса по градове показват, че първенци по най-много предадена пластмаса са жителите на Варна (2200 кг), следвани от тези на Велико Търново (2100 кг), Русе (1300 кг), Стара Загора (1200 кг), Плевен (1100кг), Кюстендил (810 кг), Силистра (800 кг), Карлово (780 кг), Хасково (510 кг), Петрич (490 кг) и Видин (480 кг).

Есенната кампания на инициативата „Книги за смет“ ще се състои през септември 2022 г. в София, Пловдив, Бургас и Ямбол. Всички събирани през годините пластмасови отпадъци се рециклират от „ЕКОПАК България“, партньори на инициативата от самото й начало. От първото издание на „Книги за смет“ досега за рециклиране са предадени над 100 тона пластмасови отпадъци и са раздадени над сто хиляди книги.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, насърчаване на рециклирането и устойчивия начин на живот. 

Компанията прилага в България RЕset Plastic - стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland. В дългосрочен план търговската верига има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г., да направи пластмасовите опаковки на 100% от собствените марки продукти максимално рециклируеми, както и да включи средно 25% рециклат в опаковките на тези продукти.

Повече информация за инициативата може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

 

За CredoBonum:

Фондация Credo Bonum е неправителствена организация, основана през 2006 г. инасочена към проекти и инициативи, допринасящи за положителна промяна в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и др.

За SmartBooks:

Кампанията „Книги за смет“ е създадена по идея на издателство Smart Books през 2011година. Познато е със своите книги за пътешествия и с класически детски заглавия. Мисията му е свързана с четенето и опазването на природата.

За Kaufland България: 

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 1,7 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 500 служители. През 2022 г. компанията разполага с 62 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Обратно към всички новини от агенциите