Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Параклис „Света Троица” край село Сърница със стенопис от GISSEN


PReporters


Параклис „Света Троица” край село Сърница със стенопис от GISSEN

Параклисът „Света Троица” край село Сърница в община Минерални бани допреди няколко години беше в незавидно състояние и най-вероятно щеше да се разруши ако не бе помощта на столична фирма. Тя вдъхна нов живот на святото място като го възстанови със собствени средства, като дарение. При реставрацията на параклиса стремежът бе насочен към това, да се запази неговата автентичност. 

Именно поради тази причина вътрешните мазилки са направени с кал, омесена със слама – така както наистина са били изпълнявани някогашните храмове. Дарението включва и стенопис върху източната стена на параклиса. Стенописът също е изрисуван по технология, използвана от старите майстори. Автор на стенописа е Живко Тенев – GISSEN. Той сподели интересна история при създаването му: „Преди още да започна работа по стенописа, когато подготвях основата на стената за боите, не ми достигна млякото, което използвах за съставна част на грунда. Бях си поръчал няколко литра истинско мляко, от местните хора, заради казеина, който съдържа, но стената бе суха и поемаше много по-голямо количество. Край мен в параклиса намираше раздумка местен пастир. Точно в момента, в който му споделих, че млякото не ми достига, в параклиса надникна любопитно и влезе една от неговите козички. А, ето го млякото, каза човекът, хвана козичката и ми издои един литър”.

„Света Троица” е един от трите параклиса край село Сърница. Те са подредени почти в права линия и на еднакво разстояние един от друг. Най-близо до селото, на висок хълм се намира параклиса „Свети Илия”. По средата е „Света Троица” и след това е „Св. св. Константин и Елена”. Интересното е, че от „Свети Илия” се виждат и останалите два параклиса.

Обратно към всички новини от агенциите