Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Ритуал за дъжд с хилядолетни корени правят в Горно Брястово


PReporters


Ритуал за дъжд с хилядолетни корени правят в Горно Брястово

Обредът се извършва в първия четвъртък след Спасовден. Уникалният обред за дъжд, който се нарича Градушка църква, ще направят днес от 09,30 часа жените от село Горно Брястово, община Минерални бани. Ритуалът ще се проведе до специално дърво, което се намира на свещено място върху скалист хълм до селото. 

И тази година молитвите ще бъдат до вековния дъб. Ритуалът е уникален, целта е да измолят от свети Градуш да има дъждове, но да няма градушки. Този светец е местен и е почитан единствено тук. Каменният кръг ще бъде поръсен със светена вода. Каменният кръг ще бъде поръсен със светена вода.

Дървото всъщност е многовековен малък дъб, обграден с тесен, но висок кръг от необработени камъни, чийто диаметър е 2.5 – 3 м и са високи 1 м. Кръгът е отворен от запад. На “вратата” е опрян голям куполовиден капак, вероятно от долменен кюп, смятат изследователи. Тук всяка година от незапомнени времена, без прекъсване и само в четвъртък след Спасовден жени от Горно Брястово провеждат обреда Градушка църква. 

За пръв път този четвъртък езическият ритуал с молитва за дъжд ще бъде осветен и от медии. Присъствали на ритуала жени твърдят, че винаги половин час след тази молитва започва да вали дъжд. За този ден синоптиците обещават слънчево и сухо време. 

След края ритуала край Брястово ръководителят на археологическите разкопки край село Ангел войвода Здравко Димитров ще разкаже каква е целта на експедицията и какво са открили досега.

Обратно към всички новини от агенциите