Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Фестивалът на странджанската зеленика откриват в Бродилово


PR Sales


Фестивалът на странджанската зеленика откриват в Бродилово

За 18-ти път дирекцията на ПП "Странджа" организира фестивал посветен на символа на Парк "Странджа" - Странджанската зеленика (Rhododendron ponticum). Откриването ще бъде утре  от 10,00 часа в местността "Харманята" край село Бродилово, община Царево с изпълнение на химна на Странджа „Ясен месец“ от фолклорни групи на територията на ПП „Странджа“. 

Празникът ще започне с изпълнение на стихотворението „Странджа” от актьора Юри Ангелов и песента „Хубава си, моя горо” от местни фолклорни групи. Кметът на община Царево Георги Лапчев ще произнесе поздравително слово, след което ще бъдат връчени плакети за особени заслуги към Природен парк „Странджа”. В рамките на фестивалната програма ще се проведе кулинарен конкурс за ястие от зелентии и ще бъден даден стартът на фолклорната броеница. 

От 11,00 часа започва информационният маратон в читалище „Екзарх Антим I” в село Бродилово, който е организиран от СНЦ „Зелени Балкани” и ДПП „Странджа”. Гостите ще могат да видят какво има по масите на занаятчиите и демонстрация на първа долекарска помощ в гората от експерти на БЧК-Бургас. След това ще бъде даден стартът на туристическите маршрути.

Към добре подготвените, мотивирани туристи и природолюбители организаторите отправят няколко различни предизвикателства като маршрути:

• Маршрут: Нагоре до Милекоп

Продължителност – около 3 часа за достигане до м. Милекоп

с. Бродилово – м. Харманята – м. Милекоп, в подножието на връх Ходжата

• Маршрут: Харманята – Габърът – Царското кладенче... Около 8 км по коларски път по протежение на десния бряг на река Велека... Край м. Царското кладенче има чешма със студена букова вода.

• Маршрут: Блей баирите – От информационната точка за ДПП „Странджа” до читалището и църквата Свети Пантелеймон - местността Гьолът и чешмата Хайдушкото кладенче... От местността Гьолът - до гледката в м. Блей баирите със заслон Папия - параклис Свети Пантелеймон в непосредствена близост до село Бродилово където маршрутът приключва

• Продължителност: около 7 часа.

*Най-лек маршрут, подходящ за майки с малки деца, и възрастни хора... Обща продължителност отиване и връщане около 2,5 километра. 

Маршрутът се движи по стабилизиран път в горска обстановка, с малка денивелация (около 50 м). По маршрута могат да се видят вековно орехово дърво край поречието на река Велека; корията с вековните габърови дървета с причудливи стволове; големи и представителни масиви от странджанска зеленика от двете страни на пътя до местността Кукула. След почивка в крайната точка, маршрутът предлага възможността всеки един от посетителите сам да избере своето темпо за прибиране и времето, което да отдели за разглеждане (или заснемане (smiley) ) на природните образци. Лек маршрут, без значителни натоварвания, с максимална продължителност около час и половина до два часа...

Точно в 20.30 ч. Вечерта ще бъде запален фестивалния огън, ще има раздумка, хора, песни и ръценици. Във фестивала ще вземат участие фолклорни състави от населените места на територията на общините Царево и Малко Търново, ЦОП „Цветница” – Малко Търново, към Сдружение Каритас – България, СНЦ „Зелени Балкани”, БЧК – Бургас. Ще има и много занаятчии и производители на местни и млечни продукти, пчелари и хора, които творят с ръцете си красота, продукти за здравето, изделия за дома. Природните паркове в България ще се представят със свои щандове.

Обратно към всички новини от агенциите